Учени от Политехническия университет във Вирджиния са открили, че ресвератролът,

...
Учени от Политехническия университет във Вирджиния са открили, че ресвератролът,
Коментари Харесай

Ако сте над 40, е добре да пиете червено вино. Ето защо:

Учени от Политехническия университет във Вирджиния са разкрили, че ресвератролът, съединяване, намиращо се в кожата на аленото грозде и аленото вино, защищава мозъчните неврони от стареене.

Полезните свойства на това съединяване са известни от към 20 години. По-специално, опити върху мишки демонстрират, че има антитуморни, противовъзпалителни и кардиопротективни свойства.

Вече е ясно с какво е потребно и за мозъка

В частност, ресвератролът пази синапсите, връзките сред невроните, от отрицателните резултати на стареенето.

Учените са изследвали двегодишни мишки (което се счита за респектираща възраст за гризачи), на които е даван постоянно ресвератрол в продължение на година по-рано. Особено внимание било отделено на синапсите, виновни за нервно-мускулните връзки.

Тези синапси са значими, тъй като предават двигателните команди. Както се оказало, веществото имаше върху организма на мишките почти същия резултат като оптималната диета и упражненията.

Въпреки това, един от създателите на проучването, Грегорио Валдес, акцентира, че пиенето на алено вино няма да даде на човешкото тяло същите изгоди, тъй че не би трябвало да залагате на алкохола:

„ Виното съдържа ресвератрол в толкоз дребни количества, че не можете да изпиете задоволително от него, с цел да постигнете същия резултат, който открихме при мишките. Следващата стъпка е да се разпознава механизмът, който разрешава на синапсите да бъдат предпазени.

Ако го открием, можем да модифицираме това вещество или да потърсим други молекули, които са по-ефективни в отбраната на синапсите. “

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР