Учени от Националната лаборатория Лорънс Бъркли в САЩ са установили,

...
Учени от Националната лаборатория Лорънс Бъркли в САЩ са установили,
Коментари Харесай

Учени откриха в метеорити важни данни за живота на Земята

Учени от Националната лаборатория " Лорънс Бъркли " в Съединени американски щати са открили, че метеорити от астероидния пояс съдържат сложни органични съединения и вода, заяви Лента.

По мнението на учените откритието свидетелства, че паднали на Земята космически тела са могли да играят важна роля за появяването на живот на нашата планета.

Химичният състав открил малки кристали каменна сол навътре в метеоритите. Тези кристали са с друг цвят, който им придават примесите на неорганични и органични съединения. Космическите тела са на 4,5 милиарда години и произходът им евентуално е обвързван с планетата джудже Церера и метеорита Хеба, които са ситуирани в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Рентгенови фотоси на минералите демонстрират, че във вътрешността на кристалите има воден разтвор с огромно наличие на сол. В състава му има разнообразни органични молекули, в това число аминокиселини, техни предшественички и други субстанции.

Открити били също ароматни, кетонови и имидазолови съединения, които на Земята имат значими биологични функционалности.

Според учените откритието им демонстрира, че първичен живот, обвързван с микроорганизми, може да е съществувал и на други места в Слънчевата система и да е бил пренесен сред планетите посредством късове от астероиди или планетоиди.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР