Учени от Медицинския колеж Weill Cornell в Ню Йорк са

...
Учени от Медицинския колеж Weill Cornell в Ню Йорк са
Коментари Харесай

Специалисти назоваха начин за прогнозиране на смъртта на болните от коронавирус

Учени от Медицинския лицей Weill Cornell в Ню Йорк са открили, че по увреждането на дясната страна на сърцето при пациенти с COVID-19 може да предскаже нараснал риск от гибел. Новият метод за предсказание на нежелания излаз от болестта се оповестява в публикация, оповестена в Journal of American College of Cardiology.

В проучването са взели участие 510 пациенти с ковид, които са били подложени на ехокардиография. Средната възраст на пациентите е била 64 години, две трети са били мъже.

При 35 % от доброволците е открита дилатация (разширяване) на дясната камера, т.е. увеличение на размера на сърдечната камера без смяна на дебелината на сърдечната стена. Петнадесет % са имали дисфункция на камерата, която се е свивала доста под нормата.

Оказало се, че хората, при които се следят нарушавания в съкратителната дарба на дясната камера, умират приблизително 2,5 пъти по-често от затруднения, породени от коронавирусна зараза.

При дилатация (разширяване) рискът от гибел се усилва 1,43 пъти. Дясната камера изпомпва кръвта в белите дробове за засищане с О2, ето за какво възпаленията, засягащи долната дихателна система, директно въздействат на помпената функционалност на сърцето. Това се случва за сметка на увеличение на съпротивлението на кръвния поток.

Според разбора на откривателите, никой различен общоприет маркер за тежък риск от COVID-19 не е предсказвал дотам смъртността, както дисфункцията на дясната камера.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР