Учени от Медицинския институт към университета в Сао Пауло, Бразилия,

...
Учени от Медицинския институт към университета в Сао Пауло, Бразилия,
Коментари Харесай

Учени: Кокаинът води до слабоумие

Учени от Медицинския институт към университета в Сао Пауло, Бразилия, са направили проучване, чиито резултати разкриват шокиращи данни за детската наркомания, заяви Лайф.
В рамките на проучването е открито, че в обособени случаи използването на кокаин до 18-годишна възраст провокира мощни когнитивни разстройства, а след това може да докара до малоумие. Специалистите са установили, че опиатите нанасят най-голяма щета точно върху детския организъм. Изследването на биоматериала от пациенти в наркодиспансери е посочило, че 52-ма от общо 103-ма участници са почнали да използват опиати, преди да са навършили 18 години.
По данни на учените, кокаинът в комбиниране с марихуана, алкохол и психоактивни субстанции в забележителна степен въздейства върху префронталния кортекс, който дава отговор за мисловната и двигателната интензивност. Сходни последици за основния мозък се следят и при пациенти, които използват така наречен леки опиати, като да вземем за пример марихуана, и психоактивни субстанции - опиати и стимуланти. Изследвания, включващи освен кръвен разбор и когнитивни проби, само че и непрекъснат мониторинг на пациенти с магнитнорезонансна томография, се правят от учени от университета от 2011 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР