Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж и частната

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж и частната ...

Докато Путин дрънка с оръжия, US учени направиха фантастичен пробив в науката, който ще направи света по-добър за всички.

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж и частната компания Commonwealth Fusion Systems (CFS) обявиха, че са открили как да сливат атомни ядра в по-тежко ядро. Реакцията е известна като термоядрен синтез и се смята за ключ към създаването на неизчерпаем и екологично чист източник на енергия, съобщава сп. Nature.

Системата е базирана на нов клас високотемпературни свръхпроводници, от които са създадени малки, но свръхмощни магнити. Те удържат в стабилно състояние нагрятата до милиони градуси плазма далеч от стените на реактор тип "токамак" (съкр. от руския израз "ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках" - тороидална камера в магнитни бобини).
Термоядреният синтез занимава учените от десетилетия, тъй като на теория може да реши всички енергийни нужди на човечеството и да го избави от зависимостта от полезни изкопаеми. Разработените до момента системи обаче са изключително скъпи и неефективни, а самата реакция поглъща повече енергия, отколкото произвежда.
Разработката на MIT и CFS утъпква пътя към създаването на много по-компактни, евтини и лесни за производство реактори. Проектът е финансиран от италианския енергиен гигант ENI, който е инвестирал $50 млн. в развойната дейност и планира да вложи още $30 млн. през следващите три години.
Средствата ще бъдат използвани за строителството на реактор с работно име SPARC, който ще може да захранва малък град. Проектът трябва да бъде завършен за срок от 15 години, през които технологията да бъде усъвършенствана до готовност за масово производство.

Научното постижение бе обявено на фона на суматохата, която бе предизвикана в света на науката и военно-промишления комплекс в света от изявленията на руския президент Владимир Путин за успехите на руските оръжейни специалисти, които са създали нови оръжейни системи, нямащи аналог на Земята. 

На 1 март президентът на Русия Владимир Путин показа шест мощни оръжия от бъдещето и разсекрети най-новите си разработки в областта на отбраната. Презентацията бе направена по време на негово обръщение в руския парламент. В посланието си към Путин представи най-новите руски оръжия, които нямат аналог в света: ракетният комплекс "Сармат", безпилотните подводници, крилатата ракета с ядрен двигател, авиационният ракетен комплекс "Кинжал", лазерното и хиперзвуковото оръжия. 

От Пентагона веднага коментираха твърденията на президента Владимир Путин за най-новите руски оръжия.  „Ние не сме изненадани от изявлението. Американският народ трябва да бъде сигурен, че ние сме напълно подготвени“, каза прессекретарят на Пентагона Дана Уайт. По думите му, тези оръжия се разработват от дълго време и САЩ знаят за тях. 

На изявленията на руския държавен глава реагираха и представители на друга технологична нация - Германия.  Ракетните заплахи на руския президент Владимир Путин са абсолютно неправдоподобни, заяви германският професор по авиационна и космическа техника в Техническия университет в Мюнхен Роберт Шмукер. В обозримо бъдеще Русия не е способна да разработи ядрена енергетична крилата ракета, смята още експертът.
 

Източник: blitz.bg