Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж и частната

...
Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж и частната
Коментари Харесай

Докато Путин дрънка с оръжия, US учени направиха фантастичен пробив в науката, който ще направи света по-добър за всички

Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) в Кеймбридж и частната компания Commonwealth Fusion Systems (CFS) оповестиха, че са разкрили по какъв начин да сливат атомни ядра в по-тежко ядро. Реакцията е известна като термоядрен синтез и се счита за ключ към основаването на изобилен и екологично чист източник на сила, оповестява сп. Nature.

Системата е основана на нов клас високотемпературни свръхпроводници, от които са основани дребни, само че свръхмощни магнити. Те удържат в устойчиво положение нагрятата до милиони градуси плазма надалеч от стените на реактор вид " токамак " (съкр. от съветския израз " ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках " - тороидална камера в магнитни бобини).
Термоядреният синтез занимава учените от десетилетия, защото на доктрина може да реши всички енергийни потребности на човечеството и да го избави от зависимостта от потребни изкопаеми. Разработените досега системи обаче са извънредно скъпи и неефективни, а самата реакция гълтам повече сила, в сравнение с създава.
Разработката на MIT и CFS утъпква пътя към основаването на доста по-компактни, евтини и лесни за произвеждане реактори. Проектът е финансиран от италианския енергиен колос ENI, който е вложил $50 млн. в развойната активност и възнамерява да вложи още $30 млн. през идващите три години.
Средствата ще бъдат употребявани за строителството на реактор с работно име SPARC, който ще може да зарежда дребен град. Проектът би трябвало да бъде приключен за период от 15 години, през които технологията да бъде усъвършенствана до подготвеност за всеобщо произвеждане.

Научното достижение бе оповестено на фона на паниката, която бе провокирана в света на науката и военно-промишления комплекс в света от изказванията на съветския президент Владимир Путин за триумфите на съветските оръжейни експерти, които са основали нови оръжейни системи, нямащи аналог на Земята.

На 1 март президентът на Русия Владимир Путин сподели шест мощни оръжия от бъдещето и разсекрети най-новите си разработки в региона на защитата. Презентацията бе направена по време на негово послание в съветския парламент. В посланието си към Путин показа най-новите съветски оръжия, които нямат аналог в света : ракетният комплекс " Сармат ", безпилотните подводници, крилатата ракета с нуклеарен мотор, авиационният ракетен комплекс " Кинжал ", лазерното и хиперзвуковото оръжия.

От Пентагона незабавно разясниха изказванията на президента Владимир Путин за най-новите съветски оръжия. „ Ние не сме сюрпризирани от изказването. Американският народ би трябвало да бъде сигурен, че ние сме изцяло готови “, сподели прессекретарят на Пентагона Дана Уайт. По думите му, тези оръжия се създават отдавна и Съединени американски щати знаят за тях.

На изказванията на съветския държавен глава реагираха и представители на друга софтуерна нация - Германия. Ракетните закани на съветския президент Владимир Путин са безусловно неправдоподобни, съобщи немският професор по авиационна и галактическа техника в Техническия университет в Мюнхен Роберт Шмукер. В обозримо бъдеще Русия не е способна да създаде нуклеарна енергетична крилата ракета, счита още специалистът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР