Учени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона

...
Учени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона
Коментари Харесай

Астрономи представиха доказателства за десета планета в Слънчевата система

Учени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона откриха, че обект с маса сред тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун, изпълнен с хиляди метеорити, комети и планети-джуджета, написа "Монитор ", цитирайки уеб сайтът Спейс.

През януари предходната година друга група астрономи предвижда, че съществува планета с размера на Нептун зад Плутон, към 25 пъти по-далече от Слънцето, в сравнение с е планетата-джудже. Тя беше наречена "планета 9 ".

"Обектът с планетна маса ", разказан от учените от Лунната и планетна лаборатория, наподобява се отразява на орбитите на редица галактически тела в Койперовия пояс. Орбитите на множеството от тях са наклонени под избран ъгъл по отношение на Слънцето. Ъгълът на орбиталните равнини на най-далечните обаче се отклонява приблизително с 8 градуса. Това е сигнал за съществуване на по-масивен обект, който изкривява околното пространство с гравитационното си поле.

"Най-вероятното пояснение за резултатите ни е, че има някаква маса, която не се вижда - сподели Кат Волк от екипа. - Според изчисленията ни, нещо с маса като на Марс може да провокира изкривяването, което измерихме ".

Специалистите са безапелационни, че така наречен обект с планетна маса е прекомерно дребен и непосредствен, с цел да е хипотетичната планета 9. Планета 9 би трябвало да е на 500 до 700 астрономически единици от Земята, а масата й да е към 10 пъти колкото земната. Планета 10, която влияе на обектите от Койперовия пояс, би трябвало да е по-близо от 100 астрономически единици.

Макар и обекти с размер на планета още да не са следени в Койперовия пояс, астрономите се надяват новият телескоп LSST, който се строи в Чили, да им помогне да открият тези скрити светове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР