Учени от Кралския технологичен институт в Австралия са открили как

...
Учени от Кралския технологичен институт в Австралия са открили как
Коментари Харесай

Рециклирани гуми могат да удължат на живота на асфалта

Учени от Кралския софтуерен институт в Австралия са разкрили по какъв начин да удължат живота на асфалта, като прибавят към него рециклирани гуми, заяви уеб сайтът на образователното заведение, представен от Българска телеграфна агенция.

Експертите рядко си спомнят за въздействието на ултравиолетовата радиация върху асфалта. Слънцето обаче също поврежда пътищата. Поради тази причина е належащо те да бъдат предпазени от ултравиолетовите лъчи.

В рамките на опит учените са произвели три типа асфалт с друг състав. Към тях са били добавени надлежно 7,5 %, 15 % и 22,5 % рециклирани гуми. След това те са били сложени в машина, която симулира годишния цикъл на ултравиолетовата радиация.

Авторите на проучването са стигнали до заключението, че асфалтът с най-висока централизация на рециклирана гума се резервира най-добре в горещината.

Според учените този способ освен дава нов живот на използваните гуми, само че и предлага решение на казуса с износването на асфалта. Той също така може да способства да се понижи замърсяването на въздуха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР