Учени от Космическия център Джонсън отвориха останалите проби от астероида

...
Учени от Космическия център Джонсън отвориха останалите проби от астероида
Коментари Харесай

Астероиден прах за 1 млрд. долара: Извлякоха проба от Бену на 4,6 млрд. години

У чени от Космическия център " Джонсън " отвориха останалите проби от метеорита Бену на възраст 4,6 милиарда години , събрани от задачата " Озирис-Рекс ", написа " Гардиън ".

Куратори от галактическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън обявиха, че са " щастливи ", че най-сетне са отворили контейнера с астероиден прахуляк, четири месеца откакто той падна с парашут през земната атмосфера в пустинята Юта.

Космическата администрация разгласи, че сполучливо е отстранила две заклещени клипси, които са попречили на част от пробите, събрани през 2020 година от 4,6-милиардния метеорит Бену, който е систематизиран като " евентуално рисков " , тъй като има късмет едно на 1750 да се разбие в Земята до 2300 година

По-голямата част от скалните проби, събрани от задачата " Озирис-Рекс " на НАСА, бяха извлечени скоро след кацането на контейнера през септември, само че спомагателен материал остана в опитната глава, която се оказа мъчно налична.

NASA used TAGSAM to collect asteroid samples from Benu's surface.
— Tech Times (@TechTimes_News)
След месеци битка с последните две от общо 35 скрепителни детайли учените в Хюстън съумяха да ги измъкнат. " Отворено е! Отворено е! " оповестиха от отдела за планетарни науки на НАСА в Twitter/X. Отделът разгласява и фотография на прахуляк и дребни камъни навътре в контейнера.

Според " Лос Анджелис Таймс " екипът е създал специфични принадлежности, направени от характерен клас хирургическа немагнитна неръждаема стомана, с цел да я отвори - и всичко това без пробите да бъдат нечисти от земния въздух. НАСА съобщи, че в този момент ще проучва тестът от 9 унции.

" Това са едни от най-старите материали, формирани в нашата Слънчева система ", съобщи предходната година Ашли Кинг от Лондонския природонаучен музей.

" Пробите от астероида ни споделят, какви са били всички тези съставки за основаването на планета като Земята и също по този начин ни споделят каква е била рецептата - по какъв начин тези материали са се събрали и са почнали да се смесват, с цел да се стигне до обитаема среда? ", добави Кинг.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР