Учени от Китай са открили вода в образците от лунна

...
Учени от Китай са открили вода в образците от лунна
Коментари Харесай

Китайски учени са открили вода в образци от лунна почва

Учени от Китай са разкрили вода в образците от лунна почва, която беше донесена на Земята през декември 2020 година от апарата " Чанъе-5 ". Това оповестява организация Синхуа като се позовова на резултати от изследованията, оповестени в списание Sciencw Advances.

Както се показва в материала, съгласно оценките на учените, в образците се съдържат 120 милионен дял (ppm) вода. Също по този начин се отбелязва, че водата се е появила в лунната почва най-много с помощта на слънчевия вятър /поток от заредени частици (т.е. плазма), който се изхвърля от горните пластове на атмосферата на звезда. Когато източникът му е звезда, друга от Слънцето, той също бива именуван звезден вятър/.

На 24 ноември 2020 година от космодрума Венчан на остров Хайнан беше изстреляна ракетата притежател " Чанчжен-5 ", с която беше пренесен на Луната апарата " Чанъе-5 ". На 17 декември същата година капсулата " Чанъе-5 " сполучливо се приземи на территорията на самостоятелния регион Вътрешна Монголия в северната част на страната, като апаратът достави на Земята 1731 грама мостри от лунна канара. Разстоянието от 383 000 километра се изминава за към три денонощия.

Китай стана първата за последните 44 години страна, която реализира задача, която донесе геологически материал от повърхността на Луната. Последната доставка бе през 1976 година от руския космиченски уред " Луна 24 ". Тази сполучлива задача на " Чанъе-5 " направи азиатската страна едвам третата след Съединени американски щати и Съветския съюз, която е донесла на Земята лунен материал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР