Учени от Китай наскоро направиха откритие в сърцето на нашата

...
Учени от Китай наскоро направиха откритие в сърцето на нашата
Коментари Харесай

Проучване: Ядрото на Земята се поклаща на всеки 8,5 години

Учени от Китай неотдавна направиха изобретение в сърцето на нашата планета: На всеки 8,5 години вътрешното ядро на Земята се поклаща към оста си на въртене. Според новото изследване на откривателите това изместване евентуално се дължи на малко противоречие сред вътрешното ядро и земната тога - пласта под земната кора. 

Започвайки на към 2896 км под повърхността, земното ядро е разграничено на вихрова течна външна граница и най-вече корав вътрешен пласт. Тази област е отчасти виновна за редица геофизични динамичности на нашата планета - от продължителността на всеки ден до земното магнитно поле, което оказва помощ за отбраната на човечеството от нездравословните лъчи, предавани от Слънцето. 

Earth's core wobbles every 8.5 years, new study suggests
— SciFriday (@SWTV_SciFriday)
Според проучването, оповестено на 8 декември в списание Nature Communications, този новооткрит надолнище на вътрешното ядро в последна сметка може да докара до смяна във формата и придвижването на течното ядро, което да докара до евентуална смяна в магнитното поле на Земята .

За да схванат по-добре вътрешната работа на това ядро, геофизичните откриватели, ръководени от Хао Дин от Университета в Ухан, са анализирали през 2019 година придвижването на оста на въртене на Земята по отношение на нейната кора, което е известно като полярно въртене. Те откриват леко отклоняване в полярното придвижване, което се случва почти на всеки 8,5 години, което демонстрира евентуалното съществуване на " клатене на вътрешното ядро ", сходно на поклащането на въртящ се връх.  

Earth's core wobbles every 8.5 years, new study finds
— Interesting Engineering (@IntEngineering)
В последното си изследване Динг и неговите съавтори удостоверяват този цикъл, като мерят дребни промени в продължителността на деня по света - която се управлява от периодическото придвижване на земната ос - и ги съпоставят с откритите преди този момент отклонения в полярното придвижване. Техните данни демонстрират, че това клатене евентуално се дължи на надолнище от 0,17 градуса сред вътрешното ядро и мантията на Земята , което опонира на обичайна доктрина за въртенето на Земята, която " допуска, че оста на въртене на вътрешното ядро на Земята и оста на въртене на мантията съответстват ", споделя Динг в имейл до Live Science.

Този надолнище може да демонстрира, че северозападното полукълбо на вътрешното ядро може да е малко по-плътно от останалата част на този пласт, както и че има разлика в плътността сред вътрешното и външното ядро на Земята, съгласно проучването. 

Earth's core wobbles every 8.5 years. It's affecting planet's rotation
— IndiaToday (@IndiaToday)
Новото проучване " оказва помощ да се разграничи разликата в състава на метала в твърдото вътрешно и течното външно ядро, както и да се оценят посоката и скоростта на съмнение на вътрешното ядро. Тук няма нищо, което да избави човечеството тази седмица, само че работата прибавя съществени градивни детайли за схващане на нашата планета ", споделя Джон Видале, професор по науки за Земята в Университета на Южна Калифорния, в имейл до Live Science.

Изследователският екип изключва атмосферни, океански и хидрологични въздействия, които биха могли да причинят отклонението в придвижването на полюсите с изключение на поклащанията на вътрешното ядро. Въпреки това е мъчно да се удостовери, че тези източници не са изиграли роля, тъй като " са нужни доста типове специалисти, с цел да се съберат такива разбори, каквито са направени в това проучване ", счита Видале. 

Занапред това изобретение може да помогне на откривателите да схванат динамичността сред вътрешното ядро на Земята и процесите, които оказват въздействие върху човечеството - от земетресенията до измененията в магнитното поле.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР