Учени от Карловия университет в Прага идентифицирали скритата причина за

...
Учени от Карловия университет в Прага идентифицирали скритата причина за
Коментари Харесай

Учени разгадаха скритата причина за арахнофобията

Учени от Карловия университет в Прага разпознали скритата причина за арахнофобия та - настойчив и неконтролируем боязън от паяци , написа в. " Дейли мейл ".

Арахнофобията е една от най-разпространените уплахи в света, която визира 2,7 до 6,1 % от международното население. За нея няма справедливи аргументи - множеството паяци са безвредни за хората, като единствено 0,5 % от типовете са способни да причинят щета.

Авторите на актуалното проучване считат, че в действителност зад боязън а от паяци се крие боязън ът от скорпиони, които спадат към същия подтип хелицерови. Скорпионите, за разлика от паяци те, интензивно атакуват хората. Всяка година в света се записват милион и половина ухапвания, 2600 от които с съдбовен излаз.

Изследването е обхванало 329 доброволци, които е трябвало да оценят прекарванията си с живи екземпляри от 62 типа членестоноги, включително хлебарки, скорпиони и паяци. Участниците са споделили дали тези създания будят у тях боязън и омерзение или ги намират за красиви.

Паяците, скорпионите и други паякообразни са получили най-голям резултат по индикаторите боязън и омерзение. Същевременно бръмбарите са били оценени като красиви от множеството участници в опита. Учените са забелязали, че колкото по-голямо е животното, толкоз по-ярки страсти (положителни или отрицателни) провокира.

Проучването е посочило също, че хората са склонни да се сплотяват във усещането си за всички хелицерови - паяци , скорпиони, кърлежи и доста други типове, до момента в който насекомите и раците се възприемат като обособена група. Оказало се, че доста хора считат хлебарките за грозни, само че в това време те не провокират боязън у тях.

" Предполагаме, че боязън ът от паяци може да бъде провокиран от по-общ боязън от хелицерови, като скорпионите са изходният модел, от който се боим ", пишат откривателите.

Според друга доктрина боязън ът от паяци е част от еволюционна тактика за отбягване на контакт с патогени, паразити и други вероятни източници на заболявания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР