Учени от Канада и САЩ разработиха тест, чрез който може

...
Учени от Канада и САЩ разработиха тест, чрез който може
Коментари Харесай

Учени разработиха тест за нивото на антитела срещу разновидностите на COVID-19

Учени от Канада и Съединени американски щати създадоха тест, посредством който може да се наблюдава равнището на антителата против другите разновидности на вируса SARS-CoV-2, причиняващ Ковид-19, заяви електронното издание Юрикалърт. Специалистите са открили, че антителата на хората, които са имунизирани и/или са преболедували от инфекцията преди 2022 година не съумяват да обезвреждат циркулиращите сега разновидности.
"Истината е, че към момента не знаем какъв брой постоянно би трябвало да се слага ваксина, с цел да се предотврати зараза ", изяснява канадският специалист Игор Стагляр, професор по биохимия и молекулярна генетика в университета на Торонто. Той е началник на изследването.
"За да отговорим на тези въпроси, имаме потребност от бързи, евтини и количествени проби, които съответно мерят равнището на обезвреждащите вируса SARS-CoV-2 антитела - тези, които предотвратяват болестта ".
В проучването взе участие и Шон Оуен, доцент по фармация и фармацевтична химия в университета на щата Юта. Чрез нов способ създаденият тест демонстрира способността на шиповидния протеин на вируса да се свързва с рецептора ACE2, посредством който болестта навлиза в клетките. В последните две години бяха създадени доста сходни проби, само че малко от тях са за обезвреждащите антитела, които пречат на разпространяването на вируса.
"Нашият способ, който нарекохме Neu-SATiN, е доста прецизен, бърз и на ниска цена..., и може за малко време да се приспособява към нови разновидности, когато те се появят ", изяснява Игор Стагляр. Учените са приложили Neu-SATiN при кръвни проби, събрани от 63 пациенти с друга тежест на преболедуване на Ковид-19 и имунизация до ноември 2021 година Неутрализиращата дарба е оценена по отношение на истинския ухански вариант и разновидностите Алфа, Бета, Гама, Делта и Омикрон.
"Смятахме, че е значимо да следим хората, които са били имунизирани, с цел да установим дали към момента имат отбрана и какъв брой дълго продължава тя ", споделя Оуен. "Искахме също да проследим дали имунизацията против един вид обезпечава отбрана и против дру ".
Установено е, че обезвреждащите антитела съществуват към три-четири месеца, след което равнищата им спадат с към 70 %, без значение от преболедуването или от имунизационния статус. При хибридния имунитет, добит както посредством преболедуване, по този начин и посредством имунизация, равнището на антителата е по-високо първоначално, само че също понижават доста четири месеца по-късно.
Най-тревожното е, че инфекцията и/или имунизацията осигуряваха добра отбрана против предходните разновидности, само че не и против Омикрон или неговите подварианти BA.4 и BA.5, означават специалистите.
"Важно е да се подчертае, че имунизациите към момента обезпечават забележителна отбрана от тежко заболяване и гибел ", сподели Стагляр. Все отново той и сътрудниците му приканват за зоркост, защото по-лесно разпространяващите се подварианти BA.4 и BA.5 могат да заобикалят имунитета, добит от по-ранни инфекции с разновидността Омикрон.
"В близко бъдеще сигурно ще има нови разновидности ", сподели Стагляр. "Наблюдаването и повишението на имунитета към циркулиращите разновидности ще стават все по-важни и нашият способ може да играе основна роля в това, защото е бърз, прецизен, количествен и на ниска цена ".
Изследователите чакат, че създаденият тест за антитела ще се трансформира в скъп инструмент при взимането на решения кой се нуждае от подсилваща доза ваксина и по кое време. Това ще помогне за спасяването на животи и отбягване на въвеждането на съществени ограничавания, е мнението на специалистите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР