Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд (UCR) наскоро откриха как

...
Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд (UCR) наскоро откриха как
Коментари Харесай

Мъртвите растения възкръсват с ново откритие

Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд (UCR) неотдавна откриха по какъв начин един значим органел в растителните кафези може да играе основна роля при оправянето с процеса на стареене. По време на неотдавнашно изследване откривателите са открили, че протеин в органела може да възвърне съвсем мъртви растения. Това изобретение хвърля светлина върху метода, по който растенията реагират на напрежението, и е обещаващо за разбирането на стареенето при хората.

Първоначално учените не са търсили способи за възкръсване на мъртви растения. Те просто са се опитвали да схванат по-добре частите на растенията и да видят кои елементи на растенията реагират на стрес. Покрай това те инцидентно научават повече за значим органел в растенията, наименуван тяло на Голджи, както и за протеин в него, наименуван Conserved Oligomeric Golgi (COG), написа БГНЕС.

Въпреки че учените знаят за тялото на Голджи от повече от 100 години, те не знаеха какъв брой значим е този органел за растенията при стрес. Оказва се, че този органел е от решаващо значение за поддържане на клетъчното здраве и за прекъсване на превръщането на живите растения в мъртви.

Подобно на оживена пощенска станция, Голджи подрежда и изпраща молекулите до избраните им места в клетката. Функцията е от значително значение за вярното действие на клетките, защото подсигурява, че протеините и липидите доближават до мястото, където са нужни. COG е като служащ в пощата: оказва помощ за напредването на дребни пакетчета из клетката, а също по този начин оказва помощ за прикрепването на захари към други молекули - това стопира растенията да се трансфорат в мъртви растения, като се бори с заболяванията.

Изследването демонстрира, че въпреки COG да не може да върне мъртвите растения в обичайния смисъл на думата, той може да забави стареенето и да обърне резултата от напрежението. Изследването разкрива, че отсъствието на COG в растения, подложени на стрес, като да вземем за пример продължителна мрачевина, форсира процеса на стареене и води до признаци на клетъчно утежняване, като пожълтяване, набръчкване и изтъняване на листата. Въпреки това, когато COG е въведен още веднъж в тези уплашени растения, той дейно обръща признаците на стареене и ги възвръща в по-здравословно положение.

Това допуска, че COG е от решаващо значение за поддържане на клетъчното здраве и резистентност при стресови условия.

Водещият откривател Кейти Дееш, професор по молекулярна биохимия в Калифорнийския университет, изрази вълнението на екипа от непредвиденото изобретение за " възкресяването " на мъртви растения.

" За първи път определихме голямото значение на един органел в клетката, който до момента не е бил забъркан в процеса на стареене ", отбелязва Дееш.

Изследователите следят забележителния феномен посредством опити с модифицирани растения, които не могат да създават COG. Когато са лишени от светлина, нужна за фотосинтезата и производството на захар, тези растения демонстрират ускорено стареене, като пожълтяват, набръчкват и изтъняват листата в границите на единствено три дни. Забележително е, че обръщането на разновидността и повторното въвеждане на протеина COG бързо подмладява съвсем мъртвите растения, възвръщайки им предходната жизнеспособност.

Хи-Сеунг Чой, откривател от Калифорнийския университет, оприличава процеса на превръщане на резултата от стареенето, заявявайки: " Сякаш нищо не се е случило с тях, откакто обърнахме разновидността. "

Това изобретение е обещаващо и отвън сферата на ботаниката. Като се има поради, че хората и други еукариотни организми имат тела на Голджи в клетките си, откритията могат да предложат скъпи прозрения за процесите на човешкото стареене. Последствията за човешкото здраве и дългоденствие са обещаващи, защото изследователският екип навлиза по-дълбоко в молекулярните тънкости, разкрити от това проучване на мъртви растения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР