Учени от Института "Смитсониън" за тропически изследвания в Панама установиха,

...
Учени от Института "Смитсониън" за тропически изследвания в Панама установиха,
Коментари Харесай

Учени: Мравки лекуват ранените дървета

Учени от Института "Смитсониън " за тропически проучвания в Панама откриха, че някои мравки лекуват ранените дървета, които населяват, написа Сайънс алърт.

Изследователите са разкрили, че когато бъдат пробити дребни дупки в стволовете на дървета от рода Cecropia, техните жители - мравки от рода Azteca, с които съжителстват в симбиоза, излизат от домовете си, с цел да "залепят " раните. За 2,5 часа насекомите съумяват доста да понижат размера на дупките, а за 24 часа - изцяло да ги излекуват.

Работният отряд се състои от сред седем и 10 мравки, които работят и извън, и от вътрешната страна. Те "закърпват " дупките с растителни нишки, споени с течност, за която се счита, че е дървесен сок. След като дупката бъде запечатана, мравките не престават да ползват растителни материали, до момента в който я запълнят напълно. В последна сметка растението образува лични белези, които се разграничават по цвят, текстура и устойчивост.

Дървесният дънер е като жилищна постройка за мравките. Докато дървото пораства, се появяват повече етажи. Във вътрешността има проходи, позволяващи на мравките да се движат, с дребни отвори, през които да излизат на открито. В подмяна на дома си насекомите пазят листата на Cecropia от тревопасни животни, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР