Учени от Института по геодезия към Техническия университет в Австрия

...
Учени от Института по геодезия към Техническия университет в Австрия
Коментари Харесай

Европа е на ръба на катастрофална суша

Учени от Института по геодезия към Техническия университет в Австрия заключиха, че Европа е на ръба на пагубна суша, защото ресурсите на подпочвените води са изчерпани. Горещото лято на 2018-2019 година докара до внезапен спад на равнищата на повърхностните води, които не се възвърнаха заради рисковите горещини на континента през последните години. Пресслужбата на университета съобщи за резултатите от изследването.

Потенциално пагубна суша към този момент сее безпорядък върху природата, засягайки селското стопанство и подхранвайки дефицита на сила в Европа, демонстрира ново изследване. В района резултатите от продължителната суша бяха забележими и предишното лято. Досега доста водни типове са изгубили своето местообитание или са изчезнали, също по този начин имаше огромен брой солидни горски и тревни пожари, а сухата почва аргументи доста проблеми на селскостопанската промишленост, както и провокира неочаквани наводнения.

Освен това дефицитът на сила се утежни в Европа, защото без задоволително вода за изстудяване атомните електроцентрали в района мъчно могат да генерират задоволително електрическа енергия, а водноелектрическите централи също са сложни за работа.

Като част от проучването учените са употребявали спътници близнаци, наречени " Том и Джери ", които обикалят към Земята в полярна орбита на височина. С тяхна помощ те постоянно записват спад в равнището на подземните и повърхностните води в Европа.

Резултатите от това изследване демонстрират, че обстановката с водата в Европа към този момент е станала доста нестабилна.

" Преди няколко години в никакъв случай не бих си помислил, че водата може да се трансформира в проблем тук, в Европа, изключително в Германия или Австрия. Но в действителност имаме проблеми с водоснабдяването тук ", сподели доктор Торстен Майер-Гур, университет професор.

От позиция на учения, преди всичко е належащо да можем да документираме продължаващата суша благодарение на данни и да имаме непрекъснати сателитни задачи в космоса, с цел да създадем това.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР