Учени от Гренландия обявиха, че са открили ДНК отпреди два

...
Учени от Гренландия обявиха, че са открили ДНК отпреди два
Коментари Харесай

Учени откриха ДНК на 2 милиона години в Гренландия


Учени от Гренландия оповестиха, че са разкрили ДНК отпреди два милиона години - най-старото, извличано в миналото - в седименти от ледниковия интервал, отваряйки нова глава в палеогенетиката.

" Разчупваме бариерата на това, което смятахме, че можем да достигнем във връзка с генетичните проучвания ", споделя Микел Винтер Педерсен, съавтор на новото проучване, оповестено в научното списание Nature.

" Дълго време се смяташе, че един милион години е границата на оцеляване на ДНК “, съобщи той пред Агенция Франс Прес.

Учените откриха в седименти от най-северната част на Гренландия, известна като Кап Копенхаген, заяви преподавателят от Университета в Копенхаген.

Фрагментите " произлизат от среда, която през днешния ден не се среща на Земята ", добави той. Замразена в далечен необитаем регион, ДНК тестът е доста добре непокътната.

Новата технология разреши на учените да открият, че 41 фрагмента са с повече от милион години по-стари от най-старата известна ДНК от сибирски мамут. Те трябвало първо да дефинират дали в глината и кварца има скрита ДНК, а по-късно да ревизират дали може да бъде извадена от седимента, с цел да бъде изследвана.

Използваният способ " дава фундаментално схващане за това за какво минералите или седиментите могат да запазят ДНК ", споделя Карина Санд, началник на екипа по геобиология в Университета в Копенхаген, която е взела участие в проучването. " Това е кутията на Пандора, която сме на път да отворим ", добави тя.

Адаптивност на типовете

" Реките, преминаващи през околната среда, са пренасяли минерали и органични материали в морската среда и точно там са се отлагали земните седименти. След това, в някакъв миг преди към два милиона години, тази земна маса под водата се е издигнала и е станала част от Северна Гренландия ", сподели Винтер Педерсен, представен от БГНЕС.

Днес Кап Копенхаген е арктическа пустиня, където към този момент са открити разнообразни типове седименти, в това число вкаменелости на растения и инсекти, непокътнати в чудесно положение, само че учените не са се опитвали да открият ДНК на вкаменелостите, а за съществуването на животни по това време се знае доста малко.

Изследователският екип, почнал работата си през 2006 година, към този момент е дал опция да се обрисува картина на това по какъв начин е изглеждал районът преди два милиона години. " Имаме горска среда с мастодонти, северни елени и зайци, като в пейзажа има и доста разнообразни растителни типове, изясни Винтер Педерсен. По думите му те са разкрили 102 разнообразни типа растения.

Присъствието на мастодонти е изключително удивително, добавя той, защото в никакъв случай до момента не са откривани толкоз надалеч на север. Откритието е дало на откривателите и повече информация за адаптивността на типовете.
Снимка: Reuters

Преди два милиона години температурата в Гренландия е била с 11 до 17 градуса по-висока от днешната, само че на тази географска широчина слънцето не залязва през лятото, нито изгрява през зимата.

" Никъде другаде на Земята през днешния ден не виждаме такава среда, комбинация от типове. Гъвкавостта им, това по какъв начин в действителност са способни да се приспособяват към друг климат, може да е друга от това, което сме считали до момента ", сподели Винтер Педерсен.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР