Учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в

...
Учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в
Коментари Харесай

Разломи под Мачу Пикчу са били използвани за построяването му

Учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в Бразилия разкриха загадка, обвързвана с построяването на античния град на инките Мачу Пикчу, ситуиран на над 2000 м надморска височина, заяви Лента.

Те откриха, че това място е било определено, тъй като там елементарно се набавяли строителни материали. Резултатите от проучването бяха показани на конференция на Американското геоложко общество.
 / iStock/Getty Images
Археолозите анализирали сателитни фотоси и резултатите от осъществените на място проучвания, а по-късно основали карта на разломите под Мачу Пикчу, някои от които са дълги 175 км. Те се простират от североизток на югозапад и от северозапад на югоизток, като се пресичат под града на инките. Други градове - Олянтайтамбо, Писак и Куско, са издигнати върху аналогични пресичания.

Цепнатините играят роля на естествени дренажи, които оказват помощ да се избегнат пагубни наводнения по време на проливни дъждове. Разломите също така снабдявали инките с камъни, позволявайки им да изразходват по-малко сила за построяването на храмове и други здания. Зданията и стълбите били издигнати в сходство с посоката на разломите. Следователно планирането на Мачу Пикчу съответствува с картата на разломите и цепнатините.-->
 / iStock/Getty Images
Мачу Пикчу се намира на върха на планински било, на 2450 м над морското ниво. Смята се, че е издигнат през 15 в.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР