Учени от Европейския съюз работят активно върху ваксина срещу африканската

...
Учени от Европейския съюз работят активно върху ваксина срещу африканската
Коментари Харесай

class=eu2018bg>Учени от Европейския съюз работят активно върху ваксина срещу африканската чума по свинете

Учени от Европейския съюз работят интензивно върху ваксина против африканската чума по свинете, която засегна редица страни от Европейски Съюз като Естония, Литва, Латвия, Полша и частично – Чехия и Румъния. Това стана ясно на интернационална среща в София за ролята на дивеча в подтекста на ръководството на здравето на животните, която се организира в границите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе намерено от еврокомисаря по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андриукайтис и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Двудневният конгрес се провежда със съдействието на основна дирекция „ САНТЕ “ на Европейска комисия.

„ През последните десетилетия в международен мащаб застрашително нараства броят на епидемии от редица заболявания по дивите животни, които имат капацитет за бързо и необятно разпространяване. Те са в положение да причинят съществени разтърсвания в бранша на опазване на здравето на животните и интернационалния ловджийски туризъм, както и стопански загуби от заличаване или обезценяване на продукция “, съобщи при откриването министър Порожанов. Той добави, че дивите животни се показват като съществена причина за епидемиите в Европа във връзка с инфлуенцата по птиците, африканската чума по свинете, класическата чува по свинете, бяс и други

„ Ето за какво главен приоритет на Българското председателство през първото полугодие на 2018 година е работата по създаване на интернационална тактика и потенциал за ръководство и запазване здравето на дивеча, която да помогне за основаване на система за бърза и навременна диагностика на някои настоящи заболявания и предприемане на съответни и навременни ограничения “, сподели още Румен Порожанов. Той изясни, че икономическите вреди, които държавите-членки на Европейски Съюз търпят от разпространяването на заболяванията, пренасяни от дивите животни, са големи.



„ Над 7000 проби от диви свине са взети през тази година в България, засилен е контролът по граници и летища за недопускане на африканската чума по свинете у нас “, съобщи доктор Дамян Илиев, изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните. Проблемът в битката с това заболяване е, че към момента няма ваксина против него, само че научните институти работят интензивно по въпроса.

Еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андриукайтис разяснява, че единствено с общи старания на всички заинтригувани страни може да се реализира триумф в битката против болесттите по животните. Той заяви, че годишните загуби от настоящата африканска чума по свинете, която е засегнала част от Европа, се правят оценка на сред 5 и 7 милиарда евро годишно. Проблем е и че болестта води до рестрикции за износа на свинско месо от Европейски Съюз към трети страни.
„ Необходима е ловна тактика, която да се ползва в помощ на битката с африканската чума по свинете, тъй като ловците са първите, които се сблъскват с това заболяване “, сподели още Витянис Андриукайтис.

На Международната среща в София за ролята на дивеча в подтекста на ръководството на здравето на животните участват представители от ветеринарните служби и ловни организации от всички страни членки на Европейски Съюз, както и от прилежащи трети страни – Беларус, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия, Турция, Украйна и Русия. Във форума вземат участие и Европейския орган за сигурност на хранети (EFSA), Световната организация за опазване на здравето на животните (OIE), Международния съвет по запазване на дивеча и дивата природа (CIC), Европейската федерация на асоциациите за лов и запазване на дивеча (FACE), Канадския център за опазване на здравето на животните и др.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР