Учени от Чикагския университет стигнаха до заключението, че Хомо сапиенс

...
Учени от Чикагския университет стигнаха до заключението, че Хомо сапиенс
Коментари Харесай

Опровергаха популярна теория за произхода на човека

Учени от Чикагския университет стигнаха до заключението, че Хомо сапиенс не произлиза от австралопитеците седиба, както твърдеше една от най-популярните теории, заяви Лента. За най-вероятните прадеди на актуалния човек се считат австралопитеците афаренсис, станали известни от фосилите от Луси.

Специалистите са основали генеаложка карта на 28 двойки от разнообразни типове хоминиди и потомците им, като взели под внимание възрастта на първите открити фосили. В един-единствен случай вкаменелостите от прародителя се оказали по-стари от тези на неговия потомък - при Хомо еректус и еволюиралия 100 000 - 200 000 години по-късно от него Хомо антесесор. При това е известно, че австралопитеците седиба са с 800 000 години по-млади от най-ранните фосили, свързани с рода Хомо.

Учените стигнали до извода, че в случай че типът е съществувал преди към 0,97 милиона години, вероятността вкаменелост от него да е по-млада от хипотетичния му потомък е 0,9 %. Това е допустимо, в случай че първичният тип съществува след отделянето на нови еволюционни клони от него.
Някои експерти считат, че точно това се е случило с австралопитеците седиба. Новите данни обаче демонстрират, че тази възможност е напълно дребна.

По думите на учените, Луси и роднините ѝ са най-вероятните прадеди на индивида измежду известните до момента антични хоминиди. Все отново остава и вероятността главните прадеди на индивида даже към момента да не са открити.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР