Учени от Австралия обявиха, че е необходимо да се отделят

...
Учени от Австралия обявиха, че е необходимо да се отделят
Коментари Харесай

Ново страшно заболяване плъзна по света

Учени от Австралия оповестиха, че е належащо да се отделят повече средства за битка с язвата Бурули - рискова инфекциозна болест, върху която лекарите стартират да губят надзор. Това оповестява Ridus, представен от Zdrave.to.
Рязко е повишен броят на заболелите от язвата на Бурули в австралийския щат Виктория, оповестява и Би Би Си. Според данните инфектираните са се нараснали с 400%, като за предходната година са регистрирани 275 случая.
На първо място, е належащо да се финансират научни проучвания, тъй като здравната общественост не знае съвсем нищо за плътоядните бактерии.
Язвата на Бурули е заболяване, при което по кожата на индивида се появяват рани, като най-често са наранени крайниците.
Причинява се от бактерията Mycobacterium ulcerans, която отделя токсично вещество, поразяващо имунната система и причиняващо в началото кожни обриви, които прерастват в открити рани.
Ваксина за заболяването няма, а лекарите считат, че болестта потегля поради неприятни хигиенични условия. Лечението е мъчно и може да продължи цяла година, добавя Би Би Си.
Заболяването стартира с неясно розово леке върху ръцете, краката, по-рядко - лицето и шията. След това циреят стартира безусловно да яде плът, а в най-лошите случаи - кости. В резултат на това човек може да загуби крак.
Oпacнocттa oт зapaзявaнeтo c бaктepиятa Mycobacterium ulcerans e, чe oбpaзyвaният oт нeя тokcин мoжe дa пoтиcka имyннaтa cиcтeмa, oт koeтo e oбycлoвeнa и липcaтa нa яpko изpaзeни cимптoми нa инфekтиpaнe. Bъзмoжнo e ocвeн тokcинa дa ce вkлючвaт и няkakви дpyги мexaнизми, oт koeтo зaбoлявaнeтo oбиkнoвeнo ce paзвивa бeз бoлkoви cиндpoми и пoвишeнa тeмпepaтypa.
Причини за язвата са родствени с тези на проказата и туберкулозата. Разпространяват ги дребните гризачи и инсекти. Според непотвърдена доктрина патогенът може да проникне в тялото и посредством тънка драскотина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР