Учени обявиха, че са открили най-стария оцелял биологичен пигмент в

...
Учени обявиха, че са открили най-стария оцелял биологичен пигмент в
Коментари Харесай

Откриха най-древния биологичен пигмент, той е светлорозов

Учени оповестиха, че са разкрили най-стария оживял биологичен пигмент в света в антични скали под пустинята Сахара, заяви Би Би Си.

Цветът във фосилизирани молекули в скали на 1,1 милиарда години е светлорозов, само че в съсредоточена форма варира от тъмночервен до ален. Пигментът се произвеждал от антични морски цианобактерии

Учените считат, че въпросните пигменти са най-древният биологичен цвят - по-древни са с над половин милиард години спрямо предходните сходни находки.

„ Светлорозовите пигменти са молекулярни фосили от хлорофила, който бил създаден от антични фотосинтезиращи организми в от дълго време липсващ от лицето на планетата океан “, съобщи Нур Гюнели от Австралийския народен университет.

Учените разтрошили скалите на над 1 милиард години, открити на огромна дълбочина под пустинята Сахара в Мавритания. От направените на прахуляк античните морски черни глинести шисти извлекли и анализирали молекули от антични организми. Резултатите посочили, че биологичният пигмент варира от кърваво алено до пурпурно в съсредоточения си тип и до светлорозово, когато е воднист.

„ Прецизният разбор на античните пигменти удостовери, че дребните цианобактерии са доминирали в основата на хранителната верига в океаните преди 1 милиард години - означи Гюнели. - Това изяснява за какво по това време не е имало животни. "

Скалите били предоставени на учени от университета от петролна компания, която търсела петролни находища в Сахара преди към 10 години.

Резултатите от проучването са оповестени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, показва Българска телеграфна агенция.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР