Учени направиха пробив по отношение на разбирането на процесите, довеждащи

...
Учени направиха пробив по отношение на разбирането на процесите, довеждащи
Коментари Харесай

Изследване открива нови начини за предотвратяването на смъртоносни кръвосъсирвания

Учени направиха пробив във връзка с разбирането на процесите, довеждащи до образуването на кръвосъсирвания в белите дробове – положение, което единствено във Англия убива над 2 хиляди души всяка година.

Кръвосъсирването образува пулмонарен емболизъм и пречи на кръвта да доближи до главните кръвоносни съдове в дробовете.

В доста случаи блокажът е вследствие от фрагменти, откъснати от други кръвосъсирвания в тялото (например дълбока венозна тромбоза на крака). Те доближават до дробовете по кръвоносния поток.

В теоретичен труд, оповестен на 28 юни в PNAS, откриватели от Университета на Лийдс и Шефийлдския университет оповестяват, че протеин, наименуван фибрин, способства за стабилизирането на истинското кръвосъсирване и по този метод стопира откъсването на късчета от него.

Кръвосъсирванията се образуват в случаи, когато кръвоносен съд се спука и неговата функционалност е да попречи на загубата на кръв. Понякога обаче кръвосъсирването може да се образува и без пострадване в самия кръвоносен съд – това провокира тромобоза.

Изследователският екип е анализирал мишки, с цел да изследва основен химически строителен блок на протеина фибрин, обвързван с кръвосъсирването. Те откриват, че точно този строителен блок прави фибрина по-стабилен и пречи на разкъсванията и фрагментацията на съсирената кръв.

„ Идентифицирайки структурните динамичности на този механизъм, ние открихме и нови цели за евентуални бъдещи медикаменти, които да стопират откъсването на фрагменти от тромобози и да довеждат до емболизъм в белите дробове “, пишат създателите.

Източник: Medical Xpress  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР