Учени направиха безпрецедентно изявление - океаните трябва спешно да бъдат

...
Учени направиха безпрецедентно изявление - океаните трябва спешно да бъдат
Коментари Харесай

Учените настояват Световния океан да се признае за живо същество

Учени направиха невиждано изказване - океаните би трябвало незабавно да бъдат приети за живо създание с всички произлизащи от това последици. Площта на Световния океан, който включва океани и морета, е 71% от повърхността на Земята. Там се създава по-голямата част от нашия О2 и се обезпечава на човечеството доста количество запаси под формата на храна, минерали и сила. Но макар всички тези характерности, океаните на Земята към момента са пагубно незадоволително показани в интернационалните екологични конвенции, написа Science Alert.
Позовавайки се на изброените фактори и " заслугите " на Световния океан към човечеството и планетата като цяло, група учени направиха невиждано изказване – Световният океан би трябвало незабавно да бъде приет за живо създание с всички произлизащи от това последици, а точно - неотменни права. Това се споделя в нова публикация, написана от учени от Центъра за земно право в Съединените щати и Университета на Ватерло, оповестена в списание PLOS Biology.
Според специалистите интернационалното право би трябвало да се развива и не може повече да се поддържа статуквото на екологичното право, което в действителност е законно заличаване на природата. Учените са безапелационни, че загрижеността за здравето на океана в действителност е угриженост за човешкото здраве и по тази причина е належащо да се подхващат всички вероятни стъпки, с цел да се резервира неотменното право на океаните да съществуват, да процъфтяват и да се възвръщат.
Връзката сред хората и околната среда, в това число Световния океан, би трябвало да се контролира благодарение на обособени институции и закони, се споделя в документа. Една от тези правни рамки съгласно учените е правото на битие – при хората това е етнически принцип, който е в основата на законите в разнообразни елементи на света. Сега обаче откривателите оферират да се преглежда Световния океан, който заема 71% от повърхността на Земята, като " живо създание ", съществуващо независимо.
Това би трябвало да бъде първата стъпка в основаването на обособена институция и поредност от закони, които всъщност ще бъдат фокусирани и адресирани единствено към потребностите на самия Световен океан. Учените означават, че актуалните стратегии, ориентирани към запазване на океаните, явно не работят напълно. В резултат на това океаните се трансформират по способи, които е малко евентуално да бъдат от изгода за бъдещите генерации и жителите на океана - до края на века учените предвиждат пагубна загуба на океански запаси и типове. Ето за какво те изискват признаването на Световния океан като живо създание и даването му на същите права, които всеки от нас приема за даденост.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР