Учени мислят, че са открили нов природен закон, след като

...
Учени мислят, че са открили нов природен закон, след като
Коментари Харесай

Учени мислят, че са открили нов природен закон

Учени мислят, че са разкрили нов естествен закон, откакто откриват, че плъхове в Андите в Южна Америка са по-големи по дъждовната страна на планината, заяви Дейли мейл, съобщи Българска телеграфна агенция.

Вид чинчилов плъх Abrothrix hirta живее в Патагония в най-южната част на континента.

Учени от чикагският музей Фийлдс са изследвали черепите на 450 такива плъха и са открили, че живелите на западната страна на планината са по-големи, макар че генетично са идентични с тези от източната. Според експертите плъховете на западните скатове са по-едри, тъй като там пада повече дъжд. Това значи, че там има повече храна.

Този модел може да съществува и при други животни и типове, уверени са учените.

" Има няколко екогеографски правила, които учените употребяват, с цел да обяснят трендовете, които следим още веднъж и още веднъж в природата ", изяснява доктор Ное де ла Санча от университета " ДеПол ", Чикаго. " С тази публикация мисля, че може би открихме ново предписание - резултатът на дъждовната сянка може да провокира промени в размера и формата на бозайниците ".

Колкото по-голямо е съотношението сред площта на повърхността и размера на животното, толкоз повече топлота губи то по отношение на размера си. Колкото по-голямо е животното, толкоз по-малко е съотношението сред повърхността и размера му, и затова толкоз по-малка е относителната повърхност, която губи топлота.
Това значи, че при идентични по форма животни с друга величина, по-голямото животно по-лесно ще резервира температурата си.

С други думи, да си по-голям значи да ти е по-топло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР