Учени извлякоха морска вода на 20 000 години от проби

...
Учени извлякоха морска вода на 20 000 години от проби
Коментари Харесай

Учени извлякоха проба от морска вода на 20 000 години

Учени извлякоха морска вода на 20 000 години от проби антични скали, взети от дъното на Индийския океан, заяви Лайв сайънс.

Дълбочинните проби са взети от подводните варовикови депозити, които построяват Малдивския архипелаг. След като са ги извадили на изследователския транспортен съд, учените са ги нарязали, сложили са части в хидравлична преса и са изцедили остатъчната влага от порите. Когато изследвали състава й, открили, че е извънредно солена, доста по-солена в сравнение с е в този момент водата на Индийския океан, предава Българска телеграфна агенция.

Лабораторните проучвания на сушата за характерни детайли и изотопи разкриха, че преди 20 000 години, по времето на последния ледников най-много, океанът е бил доста по-солен, леден и с повече хлор.

" От всички данни наподобява, че в този момент имаме в действителност парченце от този 20 000-годишен океан " - сподели ръководителят на проучването Клара Блетлел от университета на Чикаго.

Пробите демонстрират по какъв начин океанът е реагирал на геофизическите съмнения през последната ледникова ера. Тогава ледът е поглъщал океанската вода, а морското ниво е спаднало със стотици фута (1 фут = 30,48 см) под настоящето равнище. Тази информация ще даде опция да бъдат изменени климатичните модели, с които експертите се стремят да възпроизведат измененията в света. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР