Учени изследваха планина в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на

...
Учени изследваха планина в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на
Коментари Харесай

Страх в Турция, след твърдения за вулканична активност

Учени изследваха планина в окръг Кахраманмараш, където беше епицентърът на двата мощни труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари, откакто се появиха изказвания за следена там вулканична интензивност, оповестява в. " Хюриет дейли нюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

Пост в Туитър, на който се вижда хипотетичната вулканична интензивност в планината Кушкаясъ в региона на град Гьоксун, провокира паники и безредици и повдигна доста въпроси.

За да проучат тревожното изказване, геолози от разнообразни турски университети и експерти от центрове за проучване на земетресенията посетиха региона. Делегация геолози и екипи на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) дойдоха на място с боен хеликоптер и направиха изследвания.

Геологът проф. Ахмет Йовгюн Ерджан изясни преди няколко дни следеното събитие в планината Кушкаясъ като " вулканичен лахар " - кален поток с вулканичен генезис, разбъркан с вода, вулканична пепел, пемза и разнообразни минерали, които се движат доста бързо. Според учения земетресението е задвижило магма на дълбочина 41 км и е задействало вулкан посредством изригване на парещ течен базалт при температура към 2000 градуса Целзий.

" Лавата, пепелта и водните пари разтопиха снега в планината и се стекоха към подножието ѝ със скорост 40-60 км/ч като парещ флуид дружно с калта от дълбоката цепнатина, формирана от земетресението в планината Кушкаясъ. Ако е имало населено място, е щяло да бъде съдбовно. Това се назовава " вулканичен лахар ", сподели проф. Ерджан, представен от в. " Джумхурийет ".

Учените, изследвали региона, са единомислещи, че не се следи вулканична активност.

" В района няма вулканична активност ", съобщи проф. Чаглар Йозкаймак от университета Коджатепе, член на делегацията, изпратена на място.

С това умозаключение е склонен и известният експерт по трусове Наджи Гьорюр, който също съобщи, че догатките за вулканична интензивност са погрешни. " Геологията на района не е съвместима с вулканична активност ", сподели той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР