Учени из Колумбийския университет установиха, че технологията за генетично редактиране

...
Учени из Колумбийския университет установиха, че технологията за генетично редактиране
Коментари Харесай

Попарени надежди: Средство за лечение на рак превръща пациентите в мутанти и ги убива

Учени из Колумбийския университет откриха, че технологията за генетично редактиране CRISPR/Cas9 може да предизвика неконтролируеми промени в генетичния код живите същества и да провокира необратими промени в развиването на организма написа Nature Biotechnology.

По данни на учените, намесата в генетичния код на живото създание може да предизвика " верижна реакция " в измененията на структурата на ДНК, а следствията от този " генетичен гърмеж ", както се оказва, никой, в никакъв случай не е изследвал и взел под внимание.

Рак на зъбите: Какво е това и можем ли да се оправим с него?

Въпросната технология съставлява самобитни молекулярни ножици, които могат селективно да изрежат дефектни гени и да ги заменят с нови сектори на ДНК.

" Резултатите демонстрираха, че провокираните от нея нежелани промени в ДНК до момента са били подценени. Използването й в региона на генната терапия би трябвало да бъде съпроводено от доста защитни ограничения, като се внимава за възможен непряк резултат ", показва Алън Брадли от лондонския институт " Уелкъм Сангър ".

Доц. Д-р Красимир Киров: Пациентите с меланом идват прекомерно късно при нас

Резултатите от новото проучване разкриват промени в ДНК на някои кафези. Промените биха могли да задействат или дезактивират значими гени и това да докара до тежки последици. " В региона на редактирането на генома е извънредно значимо да се установи, че получените модификации са тези, които сме желали да предизвикаме ", означи Робин Лъвъл-Бадж от лондонския институт " Франсис Крик ", който не е взел участие в проучването.

Най-мощната естествена терапия за възобновяване имунитета на онкоболни

Изследователите означават, че заплахата е извънредно висока – без значение от своята успеваемост при лекуването та тежки форми на онкология СRISPR/Cas9 може да предизвика нарушение на виталния цикъл на стволовите кафези и гибелта на целия организъм.

Учените считат, че генната терапия не може да бъде инструмент за всеобщо лекуване и би трябвало да се ползва след деликатен асортимент и цялостен разбор на генетичен материал на пациентите.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР