Учени, индустриалци и общественици излизат с обръщение към българската общественост

...
Учени, индустриалци и общественици излизат с обръщение към българската общественост
Коментари Харесай

Интелектуалци и индустриалци предлагат неотложни мерки за определяне на националните цели и приоритети на България

Учени, индустриалци и общественици излизат с послание към българската общност за „ Неотложните ограничения за установяване и контролиране националните цели и цели на България “.

По този мотив съдружие „ Инициатива Единение “ привиква през днешния ден конференция. На нея ще бъдат показани концепциите какво и по какъв начин е належащо да се направи до 2020 година.

В управлението на сдружението влизат акад. Стефан Воденичаров – ръководител на УС, Красимир Дачев – фабрикант, акад. Георги Марков, Даниела Бобева-Филипова и Цвета Маркова.

Ето какви са задачите и дилемите на сдружението:

НЕОТЛОЖНИ МЕРКИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ЦЕЛИ И ПРИОРИТЕТИ НА БЪЛГАРИЯ

Живеем във време на неустановеност и спорове от всевъзможен темперамент – както остри политически и социално-икономически във вътрешнодържавен проект, по този начин и в условия на световна неустановеност и геополитически спорове. Паралелно с това, новите технологии и материали трансформират света с непозната до момента динамичност. За да просперира една страна в такава среда е належащо обединяване на всички за установяване и реализиране на ясни национални цели и цели. За страдание до момента страната няма единна визия за бъдещето й, а България жадува за единство,за възобновление и запазване на българския дух, нация и страна, за цели, които да съберат силите на всички български жители. Пазарът е главен фактор, само че историческото, а и актуалното развиване на света недвусмислено демонстрира, че страната не би трябвало да абдикира от своите функции и отговорности за развиването на стопанската система и обществото и би трябвало да работи в полза на всеки жител, а не в полза на разнообразни частни или държавни монополи.
Учени, индустриалци и общественици оферират тези „ Неотложни ограничения за установяване и осъществяване национални цели и цели на България “ на българската общност. Авторите се надяват той да бъде база за полемики и допълнения с оглед в околните месеци да се реализира формулирането и приемането на една консенсусна национална рамка от цели и цели с небосвод от 20-25 години, сплотяващи всички съответни политики, ограничения и принадлежности и ангажиращи цялата нация, държавния и частния бранш в тяхната реализация. Няма да е елементарно! Трудно ще се реализира единство към цели, цели и дейности.. Трябва същински да повярваме в себе си и опциите си и да обезпечим стабилно развиване на страната, справяне с бедността и реализиране на високо богатство на българските жители.

Какво и по какъв начин е належащо да се направи в тази тенденция до 2020 година?

В ОБЛАСТТА НА ДЪРЖАВНОСТТА И ИНСТИТУЦИОНАЛНИЯТ РEД
въвеждане и пълноценно действие на електронното държавно управление и персоналната електронна карта, с всички атрибути в нея – ЕГН, шофьорска брошура, здравна брошура, благосъстоятелност и други
на база въвеждането на електронните услуги, оптимизация на „ администрацията “ и редуциране на ненужните звена.
обзор и разбор на дейностите на всички държавни и изпълнителни организации, предвид на понижаване на броя им посредством оптимизация, обединение и при нужда закриване.
въвеждане на правилото на „ безмълвното единодушие “ при административното обслужване на жители и търговски сдружения, при строго регламентиране на отговорностите на чиновниците, имащи отношение към приложението на този принцип.
идващото приемане на бюджета на България да стане по нов Закон за държавния бюджет, в който да бъде прибавен правилото 50% от налозите и таксите да остават в общините, и това да се съчетае с централизиран надзор и доклад на резултатите от това финансиране.
понижаване на Данък добавена стойност на 10% за книги, самун и медикаменти.
разширение на кръга от субектите, посочени в член 150 от Конституцията, имащи право да сезират Конституционния съд посредством въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба.

В ОБЛАСТТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА
увеличение с 10 % на продължителността на образователната година в дни, въвеждане на по-къса лятна почивка, само че повече ваканции през годината. Увеличаване с 10% на часовете по математика, естествени науки, родинознание и български език.
изместване на акцента на образованието в междинното обучение повече към професионалното обучение с дейното присъединяване на индустриалните предприятия и други стопански субекти и въвеждане на повече практики в предприятията.
държавно стимулиране в подготовката на експерти с висше обучение, което да е съобразено с действителните потребности на пазара на квалифицирана работна мощ и стратегическите цели на стопанската система и държавата- период:
осъществяване на непрекъсната медийна и учебна политика за разяснение ролята на фамилията при възпитанието, образованието и цялостното създаване на личността и консолидираното й в обществото от най-ранна възраст.
създаване на стратегия и проект за синхронизирано деяние на страната и икономическите субекти по стратегически цели и ползи в региона на научните проучвания и нововъведенията, за реализиране на ефикасна взаимна активност на промишлеността с научни организации и университети.

В ОБЛАСТТА НА ИКОНОМИКАТА
установяване на секторните цели на експортно-ориентирания модел за напредък на стопанската система на България, като се регистрират развиването на промишленостите с висока добавена стойност, в които имаме/сме имали положителни позиции и вероятните „ ниши “ за българската промишленост (например фармацевтика, електрически автомобили, отбранителна промишленост, ИКТ и др.).
въвеждане на съответни финансови и обществени преференции към предпочитаните браншове, без да се нарушават разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз.
обзор на стратегическите браншове и предприемане на ограничения за отбягване на монополи – частни или държавни. Засилване на контрола върху монополите посредством въвеждане на транспарантни и дълготрайни процедури,което ще понижи политическия напън и усили прогнозируемоста на бизнеса и се усили тежестта на глобите прилагани за осъществявани нарушавания.
основаване на Национален холдинг на държавната благосъстоятелност посредством въвеждане на пазарното му ръководство и отделянето от непосредственото политическо въздействие.
двойно увеличение на средствата за целево-ориентирани и насочени към бъдещето проучвания (в естествените, инженерните и не на последно място, в обществените науки).
стимулиране на производства, които преработват локални първични материали до краен артикул и увеличаващи Брутният вътрешен продукт посредством данъчни, административни и други ограничения.
Премахване на безвиновната отговорност в публичните и данъччни практики съществуваща единствено в България, само че не и в Европейски Съюз.
Дефинитивно решение на дълго отлаганите въпроси в БЕХ, НЕК, Марици 1 и 3 с ръководена неплатежоспособност посредством преструктуриране.

В ОБЛАСТТА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ОПАЗВАНЕТО НА ГОРИТЕ
Актуализиране на Националната тактика за развиването на земеделието в Република България, създадена през 2013 година като се подчертава в следните няколко насоки.
биологичното земеделие да заеме последователно предпочитано място  при производството на растителна и животинска продукция и на хранителни артикули, произлизащи от тях. Да се сътвори държавен фонд за неговото подпомагане;
секторите зеленчукопроизводство, зарзаватчийство и отглеждане на животни да заемат още веднъж водещо се място в земеделското производство;
различното земеделие да се развива в подтекста на климатичните промени и генетичните ресурси;
устойчивото развиване на земеделието да бъде обсъждано в подтекста на опазване на биологичното разнообразие; кръговата биоикономика (биомаса, боклуци, биоенергия); земеделския и други типове туризъм; прецизното и цифровото земеделие;
стимулиране на преправянето на такава земеделска продукция, което носи висока добавена стойност и предлага разширение или заемане на нови нишови пазари.

За осъществяване на горепосочените цели да се разработят програми  за:
публично-частно партньорство;
консолидиране и консолидиране на научните проучвания в региона на земеделието провеждащи се в ССА, Аграрните университети и Българска академия на науките във отвесна и хоризонтална насока;
основаване на единна селскостопанска камара;

Да се построи стройна и добре проведена система за непоколебим надзор на храните внасяните в страната и създаваните у нас.Използваната инсталация и уреди да дават отговор на европейските стандарти,но методите за оценка да дават отговор на нашите климатични условия и обичаи.
Управлението на горите с всички присъщи функционалности за опазване на екологичното равновесие да премине към Министерството на околната среда и водите..

В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА
действително въвеждане на цялостната национална система ЕСТИ за осветляване на действителните доходи от туризма и повишение на приходите от бранша в държавния бюджет.
понижаване на темповете на повишаване на туристическата инфраструктура (хотели и леглова база) и предоставяне на приоритет на създаване на инженерната инфраструктура (пътища, паркинги, енерго и ВиК мрежи).;
реализиране на публично-частно партньорство за ефикасна реклама на България като целогодишна туристическа дестинация, посредством основаване на Национално бюро по туризъм, към което да се сътвори Национален фонд за туристическа реклама.
откриване на бройки и изпращане на туристически аташета (представители) към българските посолства в страните, които съставляват главните и генериращи за България пазари.
за доста по-ефективно потребление на съществуващата материална база и леглови фонд и целогодишно даване на туристически услуги, да се разработят подсекторни тактики за привличане на вложения и ускорено развиване в:
БСУ (балнео, спа и уелнес) туризъм
здравен и медицински туризъм
планински, зимен и ски туризъм
селски, еко, винен, гурме и така нататък туризъм
и по този метод България да се трансформира в целогодишна дестинация за по-платежоспособни туристи.
за задържане на профилирана и помощна работна ръка във всички типове туризъм – използване на система за непрекъсната подготовка (професионална и езикова), въвеждане на по-гъвкаво законодателство за почасова работа, наемане на стажанти, осъществяване на образования в практиката, както и понижаване и редуциране на периодите на административните процедури за привличане на сезонни служащи и стажанти от трети страни.

В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
осъществяване на главен обзор и промяна в здравното законодателство с експертна оценка за резултата от въздействието на законите.
анулация на регистрацията на държавните и общинските лечебни заведения и на общопрактикуващите лекари по Търговския закон. Да се вкара възнаграждение на медицинския труд на база реализирани резултати.
въвеждане на електронната регистрация и надзор във всички детайли на здравната система.
корекции и рационализиране на здравноосигурителния модел.
проверка на модела на финансиране на здравната система за по-рационално потребление на средствата и понижаване на високия дял на разноските на жителите за здраве.
официализиране на Националната здравна карта, подсилване на мрежата от държавни и общински лечебни заведения с ангажимент на страната към финансирането и ръководството им.
създаване на комплекс от ограничения за подготовката и задържането на медицински фрагменти в страната и средноевропейско възнаграждение на техния труд.

В ОБЛАСТТА НА ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА
обвързване на обществените помощи и детските надбавки със обществените услуги и с цялостна оценка (не единствено на фамилните приходи, линия на беднотия и т.н.) на грижите за детето в фамилията (посещение на учебно заведение, триумфа в учебно заведение, понижаване на прекалено ранната брачност и раждаемост и т.н.).
във връзка с затворените общности – наложителна просветителна интеграция с потребление на одобрените практики в света, като материалните тласъци се дават единствено след реализирани избрани резултати.
разглеждане на обезлюдените райони като региони със характерни проблеми и целенасочена държавна политика, синхронизирано с ограниченията в региона на миграцията.
финансово стимулиране от страната на раждането на три и повече деца в фамилии, които работят, заплащат налози и поддържат образованието на децата си.

В ОБЛАСТТА НА СИСТЕМАТА ЗА СИГУРНОСТ И ОТБРАНА
осъществяване на повсеместен обзор на сигурността и защитата, който да опише актуалните опасности и закани и да формулира главните правила и цели за създаване на системата за сигурност и защита и за генериране на качества. На тази основа да се актуализира концептуалната и нормативната база в бранша.
нормативно и функционално създаване на интегриран бранш за сигурност, тъй че всички структури да имат съвместими качества, правила за деяние, оперативни процедури и образование, с цел да бъдат в положение да извършват взаимни задания.
при рационализация на системата за сигурност и защита да се употребява в оптималната степен капацитетът на българската промишленост и потенциалът на българските специалисти. Изменение на Закон за обществените поръчки и Приложение 1 към чл.25 на ЗЗКИ, с което да се основат предпоставки за развите на българската промишленост.
приемане и реализиране на държавно ниво на комплекс от дълготрайни и трайни ограничения за повишение на привлекателността и престижа на военната специалност и на тази основа основаване на условия за очистване на неокомплектоването на Българската войска.
страната и общините да одобряват проекти за отбрана на популацията и сериозната инфраструктура с акцент по-скоро върху предварителната защита, в сравнение с върху гонене на причинители на противоправни действия или премахване на следствията от бедствия или повреди.
основаване на непринуден принцип на Национална армия за отбрана на популацията и реакция при рецесии.

В ОБЛАСТТА НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

СЪДЕБНА ВЛАСТ

І. Идентифициране на проблемите
1. Висш правосъден съвет (ВСС)
И при избирането на новия състав на Висш съдебен съвет през 2017 година не бяха преодолени проблемите, свързани с наличието на парламентарната квота и политизирането на избора й. Новото условие за две трети болшинство при избора на членове на Висш съдебен съвет от Народното събрание (НС) наложи импровизирано наложително въвеждане на квоти сред обособените парламентарни групи. Остана и неразбираемо номинирането на обособените претенденти на основата на какви критерии се прави. С този избор на Висш съдебен съвет явно не се преодоляха зависимостите на този орган от законодателната власт и рецензиите, направени от Еврокомисията и Венецианската комисия.
2. Съдилища
Конституцията от 1991 година планува нова организация на правосъдната власт, която вместо за регламентираната една година бе осъществена за седем (промяната предвиждаше възобновяване на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, основаване на апелативни структури и въвеждане на триинстанционно производство). След това през 2001 година бе призната Стратегия за правосъдна промяна от Министерски съвет, обновена през 2004 година, следващо призната нова тактика 2009 година с нова актуализация през 2014 година, която беше утвърдена и от Парламента. Отчитаме осъществяване на тактиките, само че имаме чувство за незадоволеност, непостигане на мечтаните промени и даже утежняване на правораздаването. Може би е значително събитието, че в правенето и приемането на тактиките не взе участие реформираната правосъдна власт, която допуска се най-добре знае какво би трябвало да се направи, с цел да се усъвършенства активността й. Очевидно към този момент ни е нужна нова организация на правосъдната власт, тъй като 184 съдилища са прекалено много за демографски намаляваща България, при основна смяна при систематизиране на популацията по села и градове, при променените благоприятни условия за връзка и превоз и при въвеждането на електронно правосъдие.
Системата на административното правосъдие демонстрира свръхнатоварване на Върховен административен съд и противоположното в огромна част в районните административни съдилища. Общо системата утежнява индикаторите си, изключително в региона на бързината – наложителна за административното съдопроизводство. Констатира се насрочване на административни каузи след две години от образуването им. Това предпоставя и несъблюдение на правосъдни решения от страна на всички административни органи при реализиране на техните функционалности и отговорности. Актуализация и акомодация към отбрана на бизнеса на Закон за отговорноста на страната и общините за вреди.
3. Прокуратура
Статистическите разбори демонстрират, че в последните години е налице значително нарастване броя на прокурорите и другите проверяващи органи, които релативно извеждат България на едно от челните места в Европейски Съюз на глава от популацията. В същото време има изрично незадоволство от активността на проверяващите органи при непрекъснато увеличение броя на висящите каузи, несправяне с ширещата се корупция, с откриване на поръчковите убийства и на битовата престъпност.
ІІ. Предложение за смяна
1. Висш съдебен съвет
Необходима е конституционна смяна, която да ограничи оптимално броя на членовете на Висш съдебен съвет, избирани от Народно събрание. Проблемът е изключително сензитивен, като се има поради, че целият състав на Инспектората към Висш съдебен съвет се избира от Народно събрание.
2. Съдилища
В момента се извършва Актуализираната тактика за правосъдна промяна от 2014 година с небосвод 2020 година От осъществяването й не се чакат основни промени. Самият Висш съдебен съвет извършва план „ Създаване на модел за оптимизация на правосъдната карта на българските съдилища и прокуратури и създаване на Единна осведомителна система на съдилищата “, финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014 – 2020 година Изпълнението на плана сензитивно закъснява, в този момент е на фаза избор на реализатор.
За да имаме добре функциониращи съд и прокуратура, би трябвало да са спазени три значими правилото, а точно: монотонност на процедурите, което е гаранция за еднакъв достъп до правораздаване. Вторият е, предвидимост на решенията, което значи постановяването им въз основа на закона, обстоятелствата по делото и вътрешното разбиране на магистрата, а третият – съблюдаване на рационални периоди, защото закъснялата правдивост е равносилна на липса на правдивост. Резултатът от спазването на тези три правилото е, че има правосъдна система, която се употребява с престиж и доверие измежду жителите.
Предлагаме да се възвърне двуинстанционна правосъдна система на правосъдно произвеждане. Но второ място да се обединят районните и окръжни съдилища, които сега са 143 и на тяхно място да се основат към 50 до 70 първоинстанционни съдилища, които ще преглеждат всички каузи, като първа инстанция. В резултат на сходно обединяване ще се понижат

В допълнение на посоченото нагоре, какво и по какъв начин е належащо и наложително да се започва в този интервал, само че ще се извършва в по-дълъг времеви небосвод?

въвеждане на наложителна предучилищна подготовка още от 4-годишна възраст;
въвеждане на изследователския метод в междинното образование;
използване на потвърдили се като ефикасни модели за коопериране на производители, преработватели и бизнесмени, чрез целеви политики на Българската банка за развитие;
метаморфоза на здравната система за пренасочване на медицинските действия към профилактика на заболяванията;
стимулиране на завръщането в страната на хора от българската диаспора;
интензивно, а не официално присъединяване на Република България в груповата защита на НАТО и във образуването и реализирането на общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз. България би трябвало да откри своето съответно място в изграждащата се Европейска защита посредством дейна политика и съдействие с други държави-членки;
прекратяване с лобисткото и  популисткото изменение на законите и изтъкване на справедливото им използване, а не на официално правосъдие;
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР