Учени анализираха статистически данни за употребата на тютюн в света

...
Учени анализираха статистически данни за употребата на тютюн в света
Коментари Харесай

Проучване: Броят на пушачите е нараснал, достигайки 1,1 милиарда души

Учени проучиха статистически данни за използването на тютюн в света през последните 30 години.  В навечерието на Световния ден без, който се отбелязва на 31-ви май списание разгласява световно изследване за използването на тютюн от 1990 до 2019 година Проучването проучва в детайли националните статистики за тютюнопушенето и използването на тютюн в 204 страни по света, събрани от 3625 представителни изследвания, извършени като част от плана за проучване на болесттите Global Burden of Disease Study (GBD).
Статистиката демонстрира, че броят на пушачите нараства в международен мащаб и през 2019 година е достигнал 1,1 милиарда души , осведоми БГНЕС. В същото време тютюнопушенето е причина за всяка пета гибел измежду мъжете в света. Учените са изключително загрижени от високата периодичност на тютюнопушене измежду младежите на възраст 15-24 години, като повече от половината страни в света не демонстрират прогрес в намаляването на тютюнопушенето измежду най-младите хора.
 България заема второ място в Европейски Съюз по брой пушачи след Гърция България заема второ място в Европейски Съюз по брой пушачи след Гърция
България е на второ място в Европейски Съюз по брой пушачи, сочат данни, показани през днешния ден от Европейската комисия във връзка напъните за битка с рака....
„ Тютюнопушенето е главен рисков фактор, който заплашва здравето на хората по света, само че битката с него в доста страни е извънредно несъответстваща “, съобщи професор Емануела Гакиду от Института за здравни индикатори и оценка към университета в Сиатъл, Съединени американски щати, която е рецензент на проучването. „ Константно високият % на пушачи измежду младежите в доста страни, дружно с разпространяването и рекламата на нови тютюневи и никотинови артикули, акцентира незабавната нужда да се удвои контролът върху използването на тютюневи произведения. Ако човек не пуши постоянно до 25-годишна възраст, надали ще стане пушач. Това е опция за интервенции, които могат да попречат на младежите да пропушат ", съобщи ученият.
Десетте " най-пушещи " страни в света са: Китай, Индия, Индонезия, Съединени американски щати, Русия, Бангладеш, Япония, Турция, Виетнам и Филипините, а всеки трети пушач в света живее в Китай . Резултатите от проучването демонстрират, че междинната дълготрайност на живота на пушачите е с 10 години по-ниска от тази на непушачите, а всеки втори пушач е умрял от аргументи, директно свързани с нездравословния му табиет. Учените означават, че 87% от смъртните случаи са настъпили измежду тези, които са пушили до края на живота си , и единствено 6% измежду тези, които са отказали цигарите от най-малко 10 години. От това създателите заключават, че в никакъв случай не е късно да се разделим вечно със смъртоносния табиет.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР