Учен от университета в Орегон твърди, че тайната на съвършената

...
Учен от университета в Орегон твърди, че тайната на съвършената
Коментари Харесай

Ето я тайната на перфектната чаша кафе

Учен от университета в Орегон твърди, че тайната на съвършената чаша кафе лежи в потреблението на подобаващата вода, както и прясно смлени зърна кафе, съхранявани в хладилника.

Д-р Кристофър Хендън предлага да заобикаляме кафеварките с филтър, както и да не вършим грешката да мелим кафето прекомерно тънко, тъй като това може да съсипе усета.

Д-р Хендън поучава водата за кафето да е твърда, тъй като по този начин се ускорява усетът му. В твърдата вода има примеси като магнезий и калций, които задържат кофеина и това покачва качеството на напитката. Твърдата вода обаче може да съдържа доста бикарбонат, от който кафето горчи повече.

Зърната кафе би трябвало да се съхраняват в ледник, тъй като прясно изпеченото кафе съдържа въглероден диоксид, който елементарно се изпарява, а с него и множеството мирис, предава Българска телеграфна агенция.

Важно е и каква мелничка за кафе използваме. Ако смелим кафето на тънък прахуляк, той се слепва и това утежнява усета. Горещата вода би трябвало да минава през кафето отмерено и процесът да е непрекъснат. Затова кафето, направено с филтър, няма толкоз добър усет, тъй като водата минава основно през средата.



Екип баристи е следвал препоръките на доктор Хендън и е открил, че в случай че те бъдат спазвани, може да се понижи употребяваното количество кафе. Важно е да бъде несъмнено вярно съотношението сред кафето и водата, както и налягането на водата за добиване на оптимално добър усет.

Д-р Хендън се е въодушевил да направи това проучване, тъй като всеки ден правил кафето си друго и желал да разбере на какво се дължи това.

"От научна позиция, постоянно съм желал да знам за какво не мога да направя едно и също нещо два пъти. Изследването ми наблюдава всяка променлива в правенето на еспресо - от меленето и пакетирането до налягането на водата и минералния ѝ състав " - изясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР