Учен от Университета в Кеймбридж, събирал данни за милиони потребители

...
Учен от Университета в Кеймбридж, събирал данни за милиони потребители
Коментари Харесай

Ученият, събирал данни за потребители във Фейсбук, заяви, че е “изкупителна жертва”

Учен от Университета в Кеймбридж, събирал данни за милиони консуматори на “Фейсбук”, съобщи, че е бил употребен като “изкупителна жертва” от обществената мрежа и от консултантска компания, упреквана, че е пробвала да манипулира публичното мнение в Съединени американски щати в интерес на Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Тази седмица компанията “Фейсбук” беше разтърсена, откакто източник изнесе данни, че “Кеймбридж аналитика” – консултантска компания в областта на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му акция през 2016 година – е придобила непозволен достъп до информация за 50 милиона консуматори на “Фейсбук”.

През последните два дни обществената мрежа загуби 60 милиарда $ от цената си на фондовите пазари заради опасения, че нейните връзки с “Кембридж аналитика” може да навредят на репутацията й, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации, отбелязва Ройтерс.

“Фейсбук” съобщи, че данните са били събирани от Александър Коган – академик в региона на логиката на психиката, основал приложение в границите на обществената мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според компанията по-късно той нарушил нейните правила, като предал данните за потребителите на “Кембридж аналитика”.

“Събитията през последната седмица са същински шок”, сподели Коган пред Би Би Си. “Според мен всъщност съм употребен като изкупителна жертва, както от Facebook, по този начин и от “Кембридж аналитика”, в случай че смятахме, че вършим нещо напълно обикновено”, добави ученият.
По думите му са били получени уверения от “Кембридж аналитика”, че всичко е изрядно от правна позиция и не нарушава изискванията на предоставяната (от Фейсбук) услуга.”

Александър Никс, ръководителят на “Кембридж аналитика”, който през вчерашния ден беше краткотрайно отхвърлен от служба, декларира на скрито изработен видеозапис, че неговата компания е изиграла решаваща роля за изборната победа на Тръмп.

Коган обаче сподели, че точността на тази база данни е била “преекспонирана” от “Кеймбридж аналитика”, както и че е било по-вероятно информацията да навреди на акцията на Тръмп.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР