Учен от НАСА издава мрачно предупреждение 35 години след първоначалната си прогноза: „[Ние] знаехме, че идва“

...
Джеймс Хансен, който беше учен по климата в НАСА, когато
Коментари Харесай

Джеймс Хансен, който беше учен по климата в НАСА, когато за първи път предупреди света, че планетата се нагрява през 1988 г. , се завърна с друго рязко предупреждение – този път с надеждата за различни резултати.

Когато Хансен се яви пред Сената на Съединените щати през юни 1988 г., светът току-що беше преживял най-топлите първи пет месеца на всяка година, регистрирани история, съобщи тогава The New York Times.

До този момент учените бяха предпазливи да обвиняват за затоплянето на планетата замърсителите, изхвърлени във въздуха от човешката дейност. Но Хансен каза на комисията, че НАСА е 99% сигурна, че тенденцията за затопляне е причинена от натрупването на въглероден диоксид и други газове в атмосферата.

За съжаление, проблемът непрекъснато се влошава в световен мащаб през десетилетията след това . И Хансен продължи борбата си да привлече вниманието към проблема. През 2011 г. той беше един от 140-те души, които бяха арестувани, докато протестираха срещу изграждането на спорния тръбопровод Keystone XL.

В скорошно изявление, публикувано от Хансен заедно с двама други учени, Хансен прогнозира затоплянето на планетата до да се ускори през следващите години, размишлявайки за „нова климатична граница“.

„Има много повече в процес на подготовка, освен ако не намалим количествата парникови газове“, каза Хансен пред The ​​Guardian. „Тези супербури са вкус на бурите на моите внуци. Съзнателно се насочваме към новата реалност — знаехме, че идва.“

Говорейки за горещите вълни, които наскоро опустошиха голяма част от Северното полукълбо, Хансен каза пред The ​​Guardian, че не може да не почувства „чувство на разочарование, че ние, учените, не комуникирахме по-ясно и че не избрахме лидери, способни на по-интелигентен отговор.“

Относно липсата на реакция от страна на човечеството като цяло, Хансен добави: „Това означава, че ние са проклети глупаци. Трябва да го вкусим, за да го повярваме.“

Въпреки че изминаха 35 години, откакто Хансен за първи път предупреди света в показания в Сената за това, което сега виждаме със собствените си очи, има причина за оптимизъм.< /p>

Отдалечаването от мръсната енергия започва на по-висока скорост. Продажбите на електрически автомобили продължават да растат, с очакван ръст от 35% от 2022 г. до 2023 г., електрическите лодки със слънчеви зарядни станции вече са налични и масовите усилия за по-широко разпространение на възобновяемата енергия са в ход.

< p>Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за седмични актуализации за най-готините иновации, подобряващи живота ни и спасяващи нашата планета.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР