Учебният ден за учениците от V клас на СУ „Иван

...
Учебният ден за учениците от V клас на СУ „Иван
Коментари Харесай

Губернатор и полицейски шеф отличиха дипломиралите се доброволци от ДПУ-Вършец

Учебният ден за учениците от V клас на СУ „ Иван Вазов” във Вършец през вчерашния ден стартира с лекция по сигурност на придвижването, на тематика „ Остани жив! Пази живота! “. Поводът за необикновеното начало бе, че 16 септември е разгласен за Ден без починали на пътя от Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL). Участниците в лекцията бяха някогашни доброволци по програмата „ Детско полицейско ръководство “.
Акцентът бе, че отговорността за жертвите на пътя е обща и всеки би трябвало да прояви внимание, с цел да отбрани себе си и другите от произшествия и злополуки.
Непосредствено след привършване на лекцията всички доброволци от ДПУ, приключили образованието си през образователната 2019/2020 година, бяха наградени тържествено в двора на учебното заведение от регионалния шеф на Монтана Росен Белчев и шефа на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Пламен Томов. Сред останалите публични посетители на тържеството бяха зам. регионалният шеф Нина Каменова, кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров и шефа на СУ „ Иван Вазов “. Доброволците получиха грамота за чудесно показване и сполучливо приключен двугодишен курс на образование по стратегия „ Детско полицейско ръководство “, както и почетен плакет.
Учениците демонстрираха усвоените умения, като участваха в практическо занимание по сигурност на придвижването - на кръстовището на ул. „ Цар Иван Асен II “ и ул. „ Александър Стамболийски “ в курортния град. Облечени в светлоотразителни жилетки, взаимно със чиновници на РУ-Вършец, те спираха благодарение на стоп палка движещите се коли и раздаваха на водачите превантивни брошури, които приканват всички участници в придвижването да бъдат деликатни и търпеливи, с цел да запазят своя живот и този на останалите хора. В края на практическото занимание всички деца тържествено дадоха обещание, че ще популяризират измежду своите съученици и другари научените от тях правила за сигурността на придвижването по пътя, с цел да бъдат потребни и да не позволяват произшествия и злополуки на пътя.
На територията на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Монтана през образователните 2018/2019 година и 2019/2020 година работиха общо 11 детски полицейски ръководства. Програмата "Детско полицейско ръководство " е планувана за осъществяване от чиновници на Министерство на вътрешните работи от структурите на „ Охранителна полиция”, „ Пътна полиция” и „ Криминална полиция”, психолози от психичните лаборатории на Министерство на вътрешните работи, специалисти от Българския Червен кръст, Българския юношески Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните обитаеми места. Партньори в реализирането на програмата са общинските администрации и Областна администрация – Монтана. Програмата е двугодишна и предопределена за образование на деца от начален и прогимназиален стадий. Задачите й са децата, забавлявайки се, да получават познания и умения за запазване на своя живот и този на приятелите си, за справяне в сложни обстановки, с разнообразни провокации у дома, в учебно заведение, на улицата, в планината, да изучат своите права и отговорности пред обществото, да работят в екип, като демонстрират почитание и приемливост към непознатото мнение и другите от тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР