Учебниците за всички ученици до 12-и клас да бъдат безплатни.

...
Учебниците за всички ученици до 12-и клас да бъдат безплатни.
Коментари Харесай

Учебниците до 12-и клас стават безплатни, решиха депутатите


Учебниците за всички възпитаници до 12-и клас да бъдат безвъзмездни. Това взеха решение депутатите на първо четене. Предложението бе признато единодушно със 178 гласа " за ".

В момента безвъзмездни учебници има единствено за най-малките възпитаници. 

Освен за хартиените учебници, това да се отнася и за електронните, предложи Гален Монев от " Български напредък ". От партията на Стефан Янев щели да внесат такава трансформира сред първо и второ четене.

Между първо и второ четене от Движение за права и свободи пък ще предложат прецизиране на периодите. Причината е, че нужната сума ще е към 80 млн. лв., които не са планувани в сегашния бюджет. Другата причина е, че не всички учебници могат да бъдат готови едновременно. Тези по професионална подготовка биха желали малко повече време, уточни Мукаддес Налбант от Движение за права и свободи.

Институционалната просвета допуска първо да осигурим средства и след това да предлагаме безвъзмездни учебници, означи Красимир Вълчев от ГЕРБ. Той изрази безпокойство, че ще бъдат " хвърлени " едни пари на учебните заведения и на тях ще им се наложи да купуват учебници по норматив. Като казусът е, че в начален стадий учебниците са надалеч по-еднакви, до момента в който в горен курс има разнообразни учебници за профилирани профили, някои от тях скъпи. 

МОН няма да се оправи с тази задача за образователната 2023-2024 година, предизвести Вълчев.

Денков обаче не се съгласи: " В момента става въпрос за общообразователните предмети и освен това състояние може да се случи още от идната образователна година ".

Вносителят на предложението Корнелия Нинова съобщи, че ще държи нужните 80 млн. лв. да се плануват при правенето на новия бюджет. И изясни, че те няма да се изплащат едновременно, а в тригодишен период.

В самият законопроект пък е разказано, че 80 милиона би коствало закупуването на учебници от осми до 12-и клас за първата година. И по още осем за втората и третата година от използването им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР