Учебниците по история, които третират периода на средновековната история, както

...
Учебниците по история, които третират периода на средновековната история, както
Коментари Харесай

Пореден опит да се разберем с Македония за средновековната история и Гоце Делчев - Политика

Учебниците по история, които третират интервала на средновековната история, както и възможното взаимно удостояване на Гоце Делчев са били в дневния ред на следващото съвещание на взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси, което се организира в Скопие. Това оповестиха в четвъртък вечерта от министерството на външните работи на Северна Македония.

По отношение на учебниците по история тематиката на полемиката е обхванала средновековните църковни институции и тяхното значение за християнството и славянската книжовност и просвета, настояват от македонското МВнР.

" Предвид продължителността на полемиката по тази тематика, членовете на комисията не са обсъждали други тематики. Дискусията ще продължи на идната среща, която би трябвало да се организира в края на октомври тази година ", обявиха още от външното министерство.

Съвместната експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред Северна Македония и България заседава за втори ден през днешния ден в Скопие.

На вчерашното съвещание към македонския екип се е включил Димитър Лоровски, историк и професор в Института за национална история - на мястото на Ванчо Георгиев, който предходната година напусна комисията, оповестява Българска телеграфна агенция.

На 15 август взаимната експертна комисия одобри препоръки за подобряването на учебниците по история за 6 клас в Северна Македония и 5 клас в България, както и рекомендации за взаимно удостояване на персони от средновековието – Св.св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. От оповестените рекомендации излиза наяве, че най-сетне историците в Скопие са се съгласили, че " внушенията за последователност сред Антична Македония и актуалната македонска страна съдържат исторически анахронизъм ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР