Учебните заведения в община Казанлък са изцяло готови за започване

...
Учебните заведения в община Казанлък са изцяло готови за започване
Коментари Харесай

Училищата и детските градини в Казанлък са готови за новата учебна година

Учебните заведения в община Казанлък са напълно подготвени за започване новата образователна година при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения . Това сподели пред публицисти заместник–кметът по планове с външно финансиране и обучение Лилия Цонкова. 

„ За благополучие, образователната година ще стартира присъствено “, разяснява тя. Във всички учебни заведения, където има първокласници, ще има празнично разкриване, а по традиция кметът Галина Стоянова ще направи дарове за тях и за класните им ръководители . Тази година първокласниците в общината са общо 591, като те ще бъдат в 33 паралелки, а учебните заведения, в които ще има възпитаници в първи клас, са 19, уточни Цонкова. По думите ѝ общият брой на учениците за цялата община е към 7800, а в детските градини - към 2600. Учениците, които са приключили седми клас през предходната година, са 658, разяснява тя. „ Тъй като към момента няма одобрени мостри, няма по какъв начин с акуратност да кажем какъв брой ще са учениците, които ще стартират осми клас “, добави Лилия Цонкова.

Тя уточни още, че всички учебни заведения са обезпечени с учебници, образователни пособия и с дипломиран педагогичен личен състав .  

По нейните думи образователните заведения в общината са готови за идния отоплителен сезон и към този момент няма терзания от страна на учебните управления и на Община Казанлък, макар високите цени на горивата. 

" Основен приоритет за Община Казанлък продължава да бъде просветителната инфраструктура ", уточни Цонкова и заключи направеното досега в образователните заведения на територията на общината, както и идните действия, свързани с просветителната инфраструктура. 

Продължава третият стадий от работата по „ Академията за гении “ в село Розово, който се финансира по план „ Красива България “. Този стадий включва създаване на отоплителна апаратура, ремонт на приземния етаж за основаване на трапезария и създаване на противопожарна външна стълба, изясни тя. „ До няколко седмици тези действия ще бъдат завършени и се надявам да имаме опция да проектираме и да аплайваме още веднъж за четвърти стадий по същия план “. 

Лилия Цонкова уточни, че един от целите тази година е обновяването на дворното пространство на ОУ „ Никола Вапцаров “ и „ Петко Стайнов “ . „ Изпълнихме първи стадий, който включваше замяна на всички настилки и отводняване на двора. Кандидатствахме към стратегия на Министерството на образованието и науката (МОН) и спечелихме план на стойност 94 хиляди лв. за осъществяване на втори стадий – възобновяване на спортната площадка, която е с величина четири декара. Този финансов запас няма да бъде задоволителен, по тази причина Общината възнамерява през идната година да задели останалата сума от 170 хиляди, с цел да може дейностите да бъдат напълно довършени “, разяснява тя. Продължават и строителните действия по създаване на нов корпус на Профилирана природоматематическа гимназия „ Никола Обрешков “, който се възнамерява да бъде подготвен доникъде на идната година. Този корпус ще включва 12 класни стаи, което ще даде опция за едносменен режим на образование, уточни Цонкова. Тя добави, че това е единственото учебно заведение, в което все още няма тази опция.

Ремонтни действия тази година се осъществиха в главно учебно заведение „ Паисий Хилендарски “ , където е построена площадка по сигурност на придвижването по пътищата и отводняване на двора, уточни още тя. „ В главно учебно заведение „ Георги Кирков бяха актуализирани санитарни пространства и беше направено едно доста значимо подсилване на постройката, откакто беше установено, че липсва една от носещите стени “, изясни още Лилия Цонкова. Много значими планове са осъществени и в Средно учебно заведение „ Антим I “. По план към МОН там е приключена просветителната STEM среда, а във връзка със 185-ата годишнина от основаването на образователното заведение ще бъде открита нова библиотека и музей на учебното заведение и ще се обособят зони навън за осъществяване на образователни действия и спорт, сподели Цонкова. Реализирани са ремонтни действия и в част от учебните заведения в обитаемоте места на общината, като да вземем за пример в село Енина и Бузовград, добави тя.  

Лилия Цонкова уточни, че се работи и по инфраструктурата и в детските градини. „ Тази година завършихме и последната градина, която не беше санирана – детска градина „ Роза “. Там планираме и ремонт на вътрешните пространства, като се надявам за идната година да можем да създадем и построяването на детски уреди, защото тя няма такива в дворното си пространство “, изясни тя. Цонкова добави, че в огромна част от детските заведения са построени нови площадки. По думите ѝ обилни поправки са осъществени и в четирите детски ясли. Предстои ремонт на отоплителната система в детска ясла „ Васил Левски “. 

„ Важно е и откриването на два нови филиала на Детската млечна кухня в село Розово и в град Шипка , както и че ще има опция да разкрием две нови групи в детските градини в село Черганово и в град Крън “, разяснява Лилия Цонкова. Тя изрази вяра през идната година да бъде разкрита и нова група в града, тъй като се следи наклонност за дефицит тук-там в детските градини. 

„ В края на предходната образователна година направихме очен скрининг на децата в детските градини, защото бяхме заложили пари в бюджета за закупуване на специфичен уред. През тази образователна година планираме да създадем подобен скрининг за всички групи в градините по график “, добави тя.

От бюджета на Община Казанлък са ремонтирани и всички здравни кабинети в образователните заведения, сподели още Цонкова и посочи, че подобен ремонт досега не е бил предвиждан. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР