Учебната година в Гърция и Сърбия започва днес при строги

...
Учебната година в Гърция и Сърбия започва днес при строги
Коментари Харесай

Учебната година в Сърбия и Гърция започва днес с маски за всички и навсякъде

Учебната година в Гърция и Сърбия стартира през днешния ден при строги ограничения за сигурност от разпространяване на Covid-19.

В разпоредба на гръцкото Министерство на образованието, която ще бъде в действие най-малко към този момент до края на юли, се дефинира, че защитните маски са наложителни за всички преподаватели, за учениците от всички класове, за целия учебен личен състав и за външните гости както в пространствата на закрито, по този начин и в откритите пространства на учебните заведения. Без маска децата ще бъдат единствено по време на хранене и в часовете по физкултура, като тогава ще би трябвало да бъде обезпечено спазването на отдалеченост.

При опция учебните заведения ще могат да дефинират разнообразни часове за започване на образователните занятия и разнообразни входове, с цел да се избегне скупчването на възпитаници.

На учителите е разрешено по време на образователния ден да дават на учениците опция да смъкват маските си за отмора за няколко минути, когато класът е спокоен, няма нужда учениците да приказват и е допустимо да се съблюдава отдалеченост.

Изключение от задължението да носят маска се позволява за възпитаници със здравословни противопоказания.

Освен това всички преподаватели и учениците на възраст над 12 години би трябвало да разполагат със документ за имунизация или уверение за прекаран Covid-19, като в противоположен случай би трябвало два пъти седмично да се подлагат на тест за ковид. Разликата е, че учениците ще получават безвъзмездни проби, които би трябвало да бъдат осъществени в домашна среда, до момента в който учителите би трябвало да си вършат лабораторни проби за лична сметка.

По данни на синдикатите имунизираните учители в Гърция са към 85 %. Ваксинираните възпитаници във възрастовата група 12-14 години са 13 %, а в групата 15-17 години - 25 %.

Аналогична е обстановката и в западната ни съседка. От през днешния ден в Сърбия всички учители и възпитаници в главните и междинните учебни заведения са задължени да носят маски, оповестява вестник " Данас ".

Макар наредбите на Министерството на образованието да се поясняват от някои като рекомендация, на вестника импровизирано бе пояснено, че маските би трябвало да бъдат непрекъснато носени в учебно заведение .

Изключение са единствено учениците, които не могат да носят маски по здравословни аргументи, само че това би трябвало да бъде доказано от доктор от съответната компетентност.

Броят на инфектираните учители и възпитаници се усилва с всеки ден, както и броят на класовете, които минават на онлайн образование в период от 10 дни заради разпространяването на вируса.

В някои учебни заведения класовете са минали напълно на онлайн образование.

По данни на Института за публично опазване на здравето " Батут " от 1 до 7 септември са регистрирани 2437 деца на учебна възраст с доказана зараза с ковид, като най-вече са учениците на възраст от 15 до 18 години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР