Учебната година ще започне с 382 български неделни училища в

...
Учебната година ще започне с 382 български неделни училища в
Коментари Харесай

382 български неделни училища в чужбина за 15 септември


" Учебната година ще стартира с 382 български неделни учебни заведения в чужбина , в които се учи роден език, просвета, история и география на България ". Това сподели пред БНР Наталия Михалевска - шеф на Дирекция " Образование на българите зад граници и учебна мрежа " в МОН.

По думите ѝ те са по-подготвени, тъй като имат към този момент опит от отдалеченото образование, защото още от 2017-а година Министерството на образованието е дало избор на българите в чужбина да се образоват отдалечено и в отчасти присъствени часове:

" Даде се опция за отдалечено узаконяване на езиковите компетентности по Европейската езикова рамка ".

Михалевска акцентира, че работата на преподавателите в отдалечена форма на образование на деца в чужбина би трябвало да бъде още по-мотивираща, тъй като те учат постоянно в други учебни заведения - в съответната страна, в която живеят:

" Стараем се да сътворяваме мрежа от учебни заведения, които се подкрепят взаимно. Първото нещо, което направихме, е основаването на Национална електронна библиотека, където има секция за българите в чужбина и учителите могат да споделят и разгласяват материали за работа в електронна среда ".

Училищата имат свободата сами да вземат решение в каква форма да организират заниманията, според от епидемиологичната обстановка в страната, в която са, изясни Наталия Михалевска.

В предаването " Преди всички " тя разяснява, че МОН предлага промени в нормативната уредба, които са свързани с решение на въпроси освен в епидемиологична среда:

" На учениците, които приключват електронно образование без присъствени часове, до момента не можеха да се издава уверение за приключено образование по стандарта на МОН, а единствено да сертифицират онлайн познания. Сега ще могат да получат това уверение, с което могат да се завърнат в България, без да поставят приравнителни изпити ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР