Участват още Африканската финансова корпорация и Африканската експортно-импортна банка, проектът

...
Участват още Африканската финансова корпорация и Африканската експортно-импортна банка, проектът
Коментари Харесай

Gemcorp Holdings Limited приключи сделката за петролната рафинерия Кабинда в Ангола

Участват още Африканската финансова корпорация и Африканската експортно-импортна банка, планът е на стойност 473 милиона щатски $ и се финансира посредством личен капитал от 138 милиона щатски $ а

Gemcorp Holdings Limited (GHL), Африканската финансова корпорация (AFC) и Африканската експортно-импортна банка (Афрексимбанк) оповестиха приключването на договорката за петролната рафинерия Кабинда в Ангола.

Проектът на стойност 473 милиона щатски $ се финансира посредством личен капитал от 138 милиона щатски $, който към този момент е обезпечен от спонсорите на плана и механизъм за финансиране на планове в размер на 335 милиона щатски $, управителен от AFC, Афрексим и консорциум от интернационалните и локални финансови институции. Проектът се създава от GHL в партньорство с държавната петролна компания на Ангола Sonangol.

Кредитът обгръща първата фаза на плана и проправя пътя за строителство, което ще разреши преработката на 30 000 барела недопечен нефт дневно. След време втората фаза ще добави още 30 000, с което потенциалът на рафинерията ще доближи 60 000 барела дневно след завършването.

След привършване на първата фаза се планува рафинерията да доставя към 10% от общото търсене на рафинирани петролни артикули в страната, което ще се усили до към 20% след довеждане докрай на втората фаза, като в същото време в процеса ще се основат над 1300 директни и непреки работни места. Към днешна дата са извършени 300 000 човеко-часа образование за повишение на квалификацията на локалните чиновници, като 1 000 000 човеко-часа са отработени по плана, всички приключени без злополуки.

Други кредитори, които вземат участие в механизма за финансиране на плана, са Корпорацията за индустриално развиване (IDC) на Южна Африка, Арабската банка за икономическо развиване в Африка (BADEA) и Banco de Fomento Angola (BFA).

Тази инвестиция играе сериозна роля за енергийната сигурност на Ангола и дава благоприятни условия за локална претовареност, като в същото време предизвиква софтуерния потенциал на нацията. Това ще понижи зависимостта на страната от импорт, с цел да посрещне актуалните си енергийни потребности.

Главният изпълнителен шеф на Джемкорп Атанас Бостанджиев сподели:

" Изключително разчувствани сме да създадем тази инвестиция в петролната рафинерия Кабинда. Проектът има за цел да направи Ангола енергийно самостоятелна, като в същото време употребява нейните естествени запаси в интерес на общността и стопанската система като цяло. Възползвахме сме извънредно от локалния опит посредством тясно съдействие с екипа на Sonangol и нашите сътрудници, Africa Finance Corporation и Афрексимбанк, които споделят нашата визия за даване на тази монументална инфраструктура, която ще докара до значително повишение на качеството на живот в страната. "

Президентът и основен изпълнителен шеф на Африканската финансова корпорация Самаила Зубайру сподели:

" Имаме удоволствието да обявим сполучливото финансово привършване на този реформаторски план за рафинерия. Този план за структурна промяна е в сходство с нашата визия за асимилиране и опазване на цената в стопанската система на Ангола, като в същото време понижаваме въглеродните излъчвания посредством елиминиране на две пътувания, свързани с износа на недопечен нефт като суровина и вноса му назад като пречистен артикул. Рафинерията Кабинда ще генерира обилни благоприятни условия за работа, които ще оказват помощ за построяването на квалифицирана работна мощ на бъдещето.

Това ще спести скъпа задгранична валута и ще усъвършенства платежния баланс на Ангола. Проектът ще сътвори обособени промишлености, които разчитат на продукцията на рафинерията, като по този метод ще подтиква стопанската система и ще подтиква дълготрайния стопански напредък. Очакваме с неспокойствие да си сътрудничим със заинтригуваните страни, с цел да продължим да насърчаваме устойчивото развиване на нашия континент. "

Професор Бенедикт Орама, президент и ръководител на борда на шефовете на Афрексимбанк, сподели:

" Афрексимбанк се гордее да способства за подобен основен план за Ангола и района. Нашето присъединяване в организирането на финансирането от 335 милиона щатски $ дружно с нашите сътрудници от AFC и Джемкорп прави плана вероятен и ще подсигурява, че той обезпечава дивиденти за развиване в Ангола и Африка. Създаването на модулна петролна рафинерия в Кабинда ще добави сериозна стойност към главната стока на Ангола и нейния максимален изхабен артикул, като в същото време ще способства за понижението на парниковите газове посредством понижаване на нуждата от превозване на сурови и рафинирани артикули до и от Африка. Афрексимбанк остава ангажирана да играе жизненоважна роля в стимулирането на икономическия напредък на континента. Очакваме с неспокойствие да развием вътрешноафриканската търговия посредством доставка на рафинирани артикули от Ангола до околните пазари.

Информация за фирмите:

Gemcorp Holdings Limited (GHL) е мажоритарен акционер в Cabinda Oil Refinery. GHL се състои от няколко компании, в това число Gemcorp Capital Management Ltd, самостоятелна компания за ръководство на вложения, фокусирана върху разрастващите се пазари и контролирана от FCA в Обединеното кралство. Фирмата е способствала за осъществяването на вложения на стойност над 7 милиарда щатски $ в обществени и частни кредитни и финансови покупко-продажби през цялото време. Фирмата се стреми да влага минимум 10 милиарда $ в Африка през идващото десетилетие, основно под формата на дългови транзакции в партньорство с други институционални вложители, дружно с частни финансови вложения на селективна основа.

Африканската финансова корпорация (AFC) е основана през 2007 година, с цел да бъде катализатор за инфраструктурни вложения, водени от частния бранш в цяла Африка. Подходът на AFC съчетава експертен опит в промишлеността с фокус върху финансови и механически съвещания, структуриране и създаване на планове и рисков капитал за справяне с потребностите за развиване на инфраструктурата в Африка и стимулиране на резистентен стопански напредък. Шестнадесет години по-късно AFC има опит като определен сътрудник в Африка за вложение и даване на дълготрайни, висококачествени инфраструктурни активи, посредством които да се дават съществени услуги в главните инфраструктурни браншове на енергетиката, естествените запаси, тежката индустрия, превоза и телекомуникациите. AFC има 40 страни членки и от основаването си е вложила 11,5 милиарда щатски $ в Африка.

Африканската експортно-импортна банка (Афрексимбанк) е общоафриканска многостранна финансова институция, упълномощена да финансира и предизвиква вътрешно- и извън-африканската търговия. В продължение на 30 години банката внедрява новаторски структури за даване на финансови решения, които подкрепят трансформацията на търговията в Африка, ускоряването на индустриализацията и вътрешнорегионалната търговия, като по този метод подтиква икономическата агресия в Африка. Уверен покровител на Африканското континентално съглашение за свободна търговия (AfCFTA), Афрексимбанк започва Панафриканската система за заплащане и сетълмент (PAPSS), която беше призната от Африканския съюз (АС) като платформа за заплащане и сетълмент в поддръжка на използването на AfCFTA. Работейки със секретариата на AfCFTA и Апелативен съд, банката основава Фонд за пригаждане на стойност 10 милиарда щатски $, с цел да подкрепи страните да вземат участие дейно в AfCFTA. В края на 2022 година общите активи и гаранции на Афрексимбанк възлизат на над 31 милиарда щатски $, а нейните акционерни средства възлизат на 5,2 милиарда щатски $. Банката е изплатила повече от 86 милиарда щатски $ сред 2016 година и 2022 година Афрексимбанк има рейтинги за капиталов клас, присъдени от GCR (международна скала) (A), Moody " s (Baa1),

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР