Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) се обединиха

...
Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) се обединиха
Коментари Харесай

КСНС настоява за бърза модернизация на армията

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) се сплотиха към настояването за рационализация на армията. На срещата са били разисквани настоящите опасности и закани за националната сигурност, свързани с защитата и положението на въоръжените сили на страната.

Темповете на рационализация на българската войска не подхождат на актуалните провокации, разгласи след КСНС президентът Румен Радев. Той удостовери, че придобиването на нов военен аероплан ще се забави, а планът за нова бойна машина на пехотата е преустановен. " Налице е загуба на качества, неизпълнени съюзнически задължения и нужда да се разходват запаси за наличните техника и въоръжение до постъпването на нови такива. Висящ проблем е некомплектът на въоръжените сили ", е записано в позицията на КСНС.

Участниците в съвета са безапелационни, че са нужни нормативни промени, които да разрешат ускорение на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили, превъзмогване на некомплекта и издигане на престижа на военната специалност. Те предлагат на изпълнителната власт да създаде капиталова план-програма до 2032 година, съобразена с задачите и проектите за развиване на въоръжените сили. Настоява се Министерски съвет да проучва опциите разноските за защита да се покачат до 2% от Брутният вътрешен продукт още до 2023 година, а не до 2024 година, както беше до момента.

Правителството да обезпечи средства за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника, като целта би трябвало да бъде да не се допусне загуба на надзор върху въздушното и морското пространство на страната, е записано още в позицията. В нея се предлага кабинетът да оцени опциите за основаване на целеви капиталов фонд за рационализация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени от предни години средства по капиталовите планове, по този начин и от приходната част на бюджета на военното министерство. Правителството да предприеме стъпки за включването на България като пълновръстен член на фонда за нововъведения на НАТО, оферират участниците в КСНС.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР