Участниците разгледаха новоизградени и безопасни за птиците въздушни линии и

...
Участниците разгледаха новоизградени и безопасни за птиците въздушни линии и
Коментари Харесай

„Електроразпределение Юг“ проведе семинар по проект “Живот за царския орел”

Участниците разгледаха новоизградени и безвредни за птиците въздушни линии и уреди в региона на Сакар

На 3 юли 2018 година в гр. Ямбол „ Електроразпределение Юг “ (част от EVN България) организира работен семинар по план „ Живот за царския орел” (Life for safe grid), финансиран от стратегия LIFE+ на Европейската комисия. Проектът се осъществя от „ Електроразпределение Юг “ в партньорство с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Това е втори сходен семинар, откакто първият се състоя през 2014 година в гр. Стара Загора.



В първата част от програмата специалисти от Българско дружество за защита на птиците и „ Електроразпределение Юг “ показаха механически средства и способи за обезопасяване на електроразпределителната мрежа за понижаване на смъртните случаи на птици, породени от контакт с детайли от енергийната инфраструктура. До юни 2018 година за запазване популацията на международно застрашения тип – царски орел (Aquila heliaca), в границите на плана, са изпълнени следните действия:

- обезопасени са над 1500 електрически стълба;

- голите проводници на 40 км въздушни електропроводи бяха сменени с напълно изолирани и безвредни (т. нар. ПАС система);

- построени подземни електрически кабели с дължина 43 км, които заменят близо 70 км рискови за птиците въздушни линии в най-важните за царския орел места.

Практическата част на семинара включваше посещаване в един от регионите на реализация на плана – общини Елхово и Тополовград. Бяха прегледани новоизградени уреди – нови изолирани проводници с ПАС система, нови трафопостове, нова основна станция, както и така наречен „ пасарелка “ – профилирано оборудване за прекосяване на подземни кабели над река.

В семинара взеха присъединяване експерти от „ Електроразпределение Юг “ , Българско дружество за защита на птиците, съдружие “Зелени Балкани “, специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, естествени паркове, представители на локалната власт и други

С плана “Живот за царския орел “ (LIFE 12 NAT/BG/572) „ Електроразпределение Юг “ е първата инфраструктурна компания в България – координиращ бенефициент по стратегия LIFE.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР