Участници в свикана от Възраждане демонстрация отново атакуваха хора, отишли

...
Участници в свикана от Възраждане демонстрация отново атакуваха хора, отишли
Коментари Харесай

Леко недоразумение или престъпление пред очите на МВР. Какво направи Възраждане във Варна

Участници в свикана от " Възраждане " проява още веднъж нападнаха хора, отишли да гледат филм. На мястото имаше полиция, само че нямаше задържани. Министър дефинира случая като " леко неразбирателство ". Потърпевшите питат до каква степен би трябвало да се стигне, с цел да има последици.

Група млади мъже в черно крещят обиди и закани. Чуват се крясъци „ Умри “ и „ Ще те убия “. Поне двама от мъжете потеглят заплашително напред. Единият е спрян от човек от групата, а другият – от полицайката, която сама разделя мъжете и тези, против които са ориентирани виковете – хора, отишли на кино в петък вечер.

Това се вижда на видеоклипове, снимани при един от изходите на Фестивалния център във Варна в петък вечерта. За тогава е планувана прожекция на белгийския филм „ Близо “. Варненската организация на проруската партия „ Възраждане “ е свикала митинг против излъчването на кино лентата.

Журналистката Татяна Кристи е един от хората, против които са ориентирани виковете на мъжете в черно. И не са единствено обиди и закани – тя е ударена от пластмасова бутилка, хвърлена от един от мъжете. Случката се развива, когато Кристи и други хора, пристигнали за кино лентата, желаят да излязат и да си тръгнат.

„ Сградата беше обградена отвред “, сподели Кристи пред Свободна Европа. „ Когато потеглих да излизам, служителите на реда ме стопираха. Те [демонстрантите] започнаха да крещят – пред служителите на реда, без никакъв боязън. Един от тях хвърли към мен шише. “

Всичко това се случва пред погледите на служителите на реда, изпратени да охраняват събитието. Няма данни по време на протичащото се да са арестувани хора, проявяващи експанзия.

Министерството на вътрешните работи заяви в събота, че е почнало следствие за безчинство. В понеделник вътрешният министър Калин Стоянов дефинира случилото се като „ леко неразбирателство “ и отбрани работата на полицията.

Според Татяна Кристи обаче служителите на реда не са реагирали съответно.

„ Очевидно полицията и вътрешният министър не желаят да пресекат този фашизъм, който виждаме сега в България “, сподели тя.

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) Красимир Кънев също счита, че полицията не е защитила задоволително пострадалите.

„ Очевидно тук става дума за закононарушение и подготовка за осъществяване на закононарушение. То става пред очите на Министерство на вътрешните работи. Не могат единствено да стоят и да гледат “, сподели правозащитникът пред Свободна Европа.

Случилото се във Варна не е първата офанзива против прожекция на кино лентата „ Близо “ от последователи на „ Възраждане “. То идва и на фона на апели на водача на партията Костадин Костадинов политическите му позиции.
Какво се случи във Варна
Прожекцията на белгийския филм „ Близо “ във Фестивалния център във Варна беше планувана за 18:30 часа в петък. Лентата завоюва премията на журито в Кан през 2022 година и споделя за две 13-годишни момчета. Свързва ги другарство, което е обект на хомофобски намеци от страна на съучениците им.

Филмът е бил предаван и преди в български кина, само че доникъде на юни това не е предизвиквало неодобрение у никого. Първата офанзива беше на 10 юни в София, когато последователи на „ Възраждане “ прожекцията на кино лентата, която беше част от програмата на София Прайд Филм Фест.

На 14 юни в Пловдив група последователи на партията, отпред с депутата Емил Янков, на кино лентата - този път част от съпътстващата стратегия на филми на френски език към фестивала „ Франкофоли ”.

Дни преди прожекцията във Варна локалната организация на партия „ Възраждане “ сътвори във Facebook - покана към симпатизантите ѝ да се съберат пред Фестивалния център и да спрат излъчването на кино лентата. На самата проява беше Юлиан Губатов от управлението на партията, а част от участниците носеха тениски с логото ѝ.
 Георги Георгиев и Юлиян Губатов от партия
Сред групата хора, пристигнали да спрат прожекцията, Татяна Кристи е разпознала и „ ултраси на футболен клуб „ Черно море “ - поради тениските, които са носели.

Видеоклипове демонстрираха няколко групи стачкуващи към Фестивалния център във Варна.

Една от тях блокира главния вход на постройката. Клипове демонстрираха по какъв начин някои от стачкуващите стигат до хората, пристигнали да гледат кино лентата, и дърпат от ръцете им плакати, а други замерват събралите се фенове с предмети. Демонстранти скандираха обиди и викаха „ умрете “. Полицията блокира входа и по този начин раздели групата нападателни хора и тези, които са желали да отидат на кино.

Междувременно прожекцията на кино лентата „ Близо “ беше анулирана. Пред Българска телеграфна агенция от Фестивалния център показаха като причина, че няма задоволително продадени билети. Свободна Европа се опита да се свърже с центъра, който е държавно институция, за повече информация, само че не получи отговор.

Събралите се за прожекцията хора се пробваха да излязат през непряк вход на Фестивалния център, тъй като главният беше блокиран. Там част от тях бяха пресрещнати от група млади мъже, облечени в черно, които крещяха обиди и закани.

Журналистката Татяна Кристи беше измежду хората, отишли да гледат кино лентата „ Близо “ във Варна в петък. В обществените мрежи тя разгласява клипове от случилото се и описа какво е видяла.
Замериха ме с шише, удариха ме, полицията видя всичко.Татяна Кристи
„ Днес за първи път в живота си видях какво е фашизъм онлайн! Видях 1933 под благосклонния взор на страната в лицето на Министерство на вътрешните работи! Агресията тук е против мен. Замериха ме с шише, удариха ме, полицията видя всичко “, написа тя в петък.

Тя счита, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи на мястото на събитието са толерирали нападателните стачкуващи.

„ Поведението на полицията все едно беше под контрола на партия „ Възраждане “, по този начин се държаха “, сподели Кристи пред Свободна Европа в понеделник.

„ Полицаите ми споделиха да не предизвиквам. Пред очите на тези начело те подклаждаха огъня, казвайки, че ние сме тези, които ги предизвикваме. “
Какво направиха институциите
По време на случилото се в петък не се вижда полицията да арестува нито един от хората, които демонстрират експанзия. Свободна Европа изпрати въпроси до Министерство на вътрешните работи в събота и институцията тогава не заяви за нито един арестуван.

Вътрешното министерство сподели в отговорите от събота, че след случилото се в петък е почнало досъдебно произвеждане. В понеделник институцията уточни, че следствието е за безчинство.

Министерство на вътрешните работи заяви също, че са разпознати четирима души, трима от които са арестувани за 24 часа, разпитани в качеството им на очевидци и са освободени.

В понеделник министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отбрани работата на полицията във Варна по случая. Той дефинира случилото се като „ леко неразбирателство “.

„ Непосредствено преди прожекцията е зародило напрежение сред протестиращи надлежно от жители, които желаят да посетят кино лентата, и такива, които са срещу прожекцията “, сподели министърът пред.

„ Въпросното напрежение персонално съгласно мен е овладяно от полицията. По никакъв метод не се е стигнало до физически контакт сред протестиращите. Да, имало е замяна на реплики. “
 Група млади мъже атакува хора, пристигнали да гледат кино лентата
Свободна Европа попита и Районната прокуратура във Варна за дейностите, които е подхванала по случая. Тя заяви в писмен отговор, че е известена за досъдебното произвеждане за безчинство, което Министерство на вътрешните работи води.

Според правозащитника и ръководител на БХК Красимир Кънев в тази ситуация реакцията на Министерство на вътрешните работи не е задоволителна.

„ Това не са мирни демонстрации – от едната страна - едната, от другата страна – другата “, сподели Кънев. „ Очевидно тук става дума за закононарушение и подготовка за осъществяване на закононарушение. То става пред очите на Министерство на вътрешните работи. Те не могат единствено да стоят. “

Според него в тази ситуация може да се приказва за сполучлив опит да се попречи на спокойно заседание – на хората, пристигнали да гледат кино лентата – с принуждение и заплашване – нещо, което съставлява закононарушение по българския Наказателен кодекс и се санкционира с до две години затвор. Работа на прокуратурата е да стартира следствие и да повдигне обвинявания, сподели още той.
Когато сте служител на реда и видите някой да прави закононарушение пред очите ви – вашата задача е да го установите, в случай че се постанова да го арестувате.Красимир Кънев
Правозащитникът счита, че още на място полицията е трябвало да откри самоличността на хората, които пречат да се организира прожекцията.

„ Когато сте служител на реда и видите някой да прави закононарушение пред очите ви – вашата задача е да го установите, в случай че се постанова да го арестувате “, сподели още той.

Стела Николова , която е народен представител от Варна от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), назова реакцията на полицията „ безусловно несъответстваща “.

Тя сподели, че ще желае среща с министъра на вътрешните работи във връзка случилото се в петък.
Докъде ще стигне всичко това
Демонстрантите против прожекцията на кино лентата „ Близо “ във Варна бяха свикани от локалната конструкция на проруската партия „ Възраждане “. Това не е първата акция на партията против прожекция на този филм в последния месец. Тя идва и на фона на апелите на водача на групировката Костадин Костадинов за „ заличаване “ на политическите му съперници.

Според депутатката Стела Николова неналичието на решителни дейности на Министерство на вътрешните работи и на прокуратурата против прояви на експанзия на членове и последователи на партията единствено предизвиква такова държание.

„ Докъде ще стигнем? Докъде страната ще отпуска юздите на тези хора? Защото в този момент стопират филм, на следващия ден ще горят книги, а по-късно ще линчуват хора ли? “, сподели тя пред Свободна Европа.

„ Във всяко общество има хора, които мислят друго. Това не значи, че би трябвало да се избиваме по улиците. И това да е под толерантния взор на полицията, която стои и гледа. “
Това е посягане против съществени човешки права и мирни жители под одобрителния взор на самата страна.Татяна Кристи
Татяна Кристи също счита, че реакцията на управляващите на случилото се предизвиква прояви на експанзия в бъдеще.

„ Това е посягане против съществени човешки права и мирни жители под одобрителния взор на самата страна “, сподели тя.

Самата тя се е сблъскала с последствията от апелите към принуждение персонално. В събота, ден след провалената прожекция, тя е пресрещната от група от трима души, които я обкръжават, снимат и наскърбяват, а жена от групата влиза и във физически конфликт с нея.

Това се случва в центъра на града и се вижда на клип, оповестен от журналистката в обществените мрежи. Хората не носят знаци на никоя партия и не се показват. Кристи не се обажда на полицията, тъй като хората в последна сметка си потеглят. Според нея обаче случилото се не е инцидентно.

„ Аз съм уверена, че тези са инструктирани какво да вършат против хора като мен. […] Точно по какъв метод да доближават, тъкмо по какъв метод да тормозят. Едни и същи неща повтарят “, споделя тя.

Журналистката споделя също, че получава закани в обществените мрежи.

„ Аз съм шокирана, тъй като в действителност не се усещам спокойна за своята сигурност. “

Проявите на експанзия идват фона на апелите на водача на „ Възраждане “ Костадин Костадинов за „ заличаване “ на политическите му съперници. Тези апели се ускориха през последните седмици. В неделя той разгласява във Facebook статус за „ родната демократична общественост “ и прикани „ тази уродлива сган да бъде унищожена “. Това не се случва за пръв път. Досега прокуратурата не е реагирала.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР