Участници в протест срещу расизма в град Бристъл, Югозападна Англия,

...
Участници в протест срещу расизма в град Бристъл, Югозападна Англия,
Коментари Харесай

Протестиращи събориха и изхвърлиха в река статуя на британски търговец на роби

Участници в митинг против расизма в град Бристъл, Югозападна Англия, са съборили скулптура на английски търговец на плебеи от 17-и век и я хвърлили в река, заяви Ройтерс.

Едуард Колстън , роден в Бристъл през 1636 година, е бил търговец и член на Народното събрание, който натрупал положението си основно посредством превозването на към 80 хиляди мъже, дами и деца от Африка към Карибско море и Америка. Мнозина от транспортираните от него плебеи умрели по време на пътуването.

Бронзовата му скулптура, издигната през 1895 година, и в предишното е била обект на митинги, както и на петиция, която неотдавна събра повече от 11 хиляди подписа.

" Като човек, който живее в Бристъл, името на Едуард Колстън е на всички места. Градът го е изобразил на всяка тухла от архитектурата си. Дошло е време това да се промени ", написа в Туитър английският артист Милтос Йеролему от телевизионния сериал " Игра на тронове ".

Събитието провокира спор измежду британците дали събарянето на статуята на Колстън е вандализъм или исторически миг, който притегля вниманието към ролята на Англия в търговията с плебеи.

Членът на Камарата на лордовете от Лейбъристката партия Андрю Адонис сподели, че Англия е била " прекомерно мудна " в премахването на статуите на роботърговци и " имперски нарушители ". От другата страна, някогашният финансов министър Саджид Джавид дефинира действието като " незаконно опустошение ". " Аз съм отраснал в Бристъл. Аз се гнуся от това по какъв начин Едуард Колстън се е облагодетелствал от търговията с плебеи. Но ТОВА НЕ Е ОК ", сподели Джавид в изказване.

Демонстрации имаше в редица английски градове този уикенд в границите на международните митинги против расизма , които започнаха след гибелта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест в американския град Минеаполис. Те възобновиха дебата за ролята на Англия в търговията с плебеи и някои градове обмислят да отстранен монументи на роботърговци и да образоват обществото за тази страна от историята на Англия. В Глазгоу се разисква да бъдат заменени имената на улици, наречени в чест на хора, занимавали се с търговия с плебеи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР