Участието си във форума са потвърдили 52-ма държавни и правителствени

...
Участието си във форума са потвърдили 52-ма държавни и правителствени
Коментари Харесай

Очакват се дебати за глобалната рецесия и тайни дискусии зад кулисите в Давос

Участието си във форума са удостоверили 52-ма държавни и държавни водачи, като повече от половината са от Европа

Насред продължаващата рецесия с цената на живота, енергийната рецесия, войната в Украйна, която заплашва да прерасне в геополитически спор, и новите разновидности на Ковид - 19, плъзнали след отварянето на Китай, Световният стопански конгрес в Давос се връща към обичайния си формат, предава Българска телеграфна агенция.

В Алпите снегът може и да е нищожен, само че от 16 до 20 януари там ще има " обилие " от политически и бизнес водачи. Участие във форума са удостоверили 52-ма министър председатели, президенти или монарси, над 300 министри, измежду които 56 финансови министри, 35 външни министри и 30 търговски министри, 19 централни банкери, както и повече от 600 основни изпълнителни шефове на огромни международни компании. Отчетливо ще бъде включването във форума на шефовете на Организация на обединените нации, Международния валутен фонд (МВФ) и Световната комерсиална организация (СТО), както и още 36 интернационалните организации и организации.

Мотото на тазгодишното събитие, което се организира още веднъж в познатата до 2020 година форма, е " Сътрудничество в един накълцан свят " и добре отразява геополитическото положение на нашата планета в миг, когато наложеният от десетилетия международен ред към този момент е съществено разтърсен, а новият занапред ще се обяснява.

" Няма никакво подозрение, че 53-ата годишна среща в Давос ще се организира на фона на най-сериозната геополитическа и икономическа рецесия от десетилетия ", съобщи президентът на форума Бьорге Бренде и подчертава върху проблеми като световната криза, покачващите се цени на силата и храните и потребността от по-активни дейности за справяне с измененията на климата.

" Събираме се при започване на годината и гледаме към бъдещето през призмата на невиждано доста рецесии. Още по-лошо е, че тези рецесии се преливат и преплитат и вършат бъдещето извънредно нестабилно. Всички сме под въздействието на това спешно мислене ", уточни създателят и изпълнителен президент на форума Клаус Шваб на конференция тази седмица. " Давос би трябвало да ни помогне да го променим ", добави той.

За финален път Световният стопански конгрес се събра в цялостния си формат в швейцарския курорт през януари 2020 година, броени седмици преди пандемията да блокира света. През 2021 година събитието беше виртуално, а през 2022 година се организира през май в мощно скъсен състав.

Тази година обаче нещата наподобяват разнообразни и форумът ще бъде един от най-представителните в историята си.

Бренде даже приказва за " рекордно присъединяване ". От потвърдилите присъединяване си във форума 52-ма държавни и държавни водачи, повече от половината са от Европа, в това число немският канцлер Олаф Шолц и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, само че личат и имената на някои неотдавна определени на постовете си като, да вземем за пример, президентите на Южна Корея, Колумбия и Филипините Йон Сук Йол, Густаво Петро и Фердинанд Маркос-младши.

Съединени американски щати ще бъдат показани от специфичния делегат на администрацията по проблемите на битката с климата Джон Кери, от шефа на националното разузнаване Аврил Хейнс и представителя по комерсиалните въпроси Катрин Тай, което отразява и целите на Белия дом за събитието.

Руска делегация още веднъж няма да има, както беше и предходната година, а съставът на делегациите на Украйна и Китай е непокътнат в загадка по тяхна молба от " съображения за сигурност ".

Програмата на събитието изобилства от полемики по десетки тематики като силата, климата, вложенията, търговията, технологиите на бъдещето, работните места, опазването на здравето, общественото развиване и други, по всички от които се търсят публично-частни партньорства. Форумът дава опция както за публично показване на позиции и хрумвания пред аудитория, по този начин и за по-тайни полемики зад кулисите от страна на политическите и бизнес водачи.

Очакванията са дебатите да се съсредоточат върху търсенето на решения за сложни провокации като да вземем за пример по какъв начин да бъде избегната световната криза, която настойчиво тропа на вратата, по какъв начин да се ускорят напъните в битката с измененията на климата и по какъв начин те да не бъдат подкопани от енергийната рецесия, провокирана от съветската инвазия в Украйна и последвалите наказания против Москва.

Неизбежно немалка част от полемиките ще бъдат отдадени директно на продължаващия спор в Украйна.

Но въпреки всичко рецесията с цената на живота евентуално ще бъде в центъра на полемиките. Доклад на форума, публикуван преди началото му, сподели, че въпреки и измененията на климата да са дълготрайното предизвикателство, пред което светът е изправен, той е надалеч по-зле квалифициран да се оправи с краткосрочните проблеми, провокирани от повишаването в световен проект. " Следващите няколко години ще изправят държавните управления по света пред извънредно сложното предизвикателство да вземат решение по едно и също време проблемите на обществото, околната среда и сигурността ", се показва в отчета, направен от световния осигурителен медиатор " Марш Маклинън " (Marsh McLennan) и " Цюрих иншуърънс груп " (Zurich Insurance Group).

Събитието още веднъж ще има и всемирски привкус, показва АП. В деня на откриването четири изтъкнати персони от света на изкуството и културата ще бъдат отличени с " Кристалният приз " на форума. Художничката Мая Лин, оперната певица Рене Флеминг и актьорите Идрис и Сабрина Елба ще вземат наградата и ще бъдат посочени като " модели за подражателство от всички водачи в обществото ".

Давос няма да даде крайни решения на рецесиите, само че може да отвори доста нови насоки за търсене на пътища към последователното излизане от множеството рецесии. А водачите, които желаят най-малко малко да си " проветрят " главите, ще имат опция и да покарат ски по близките скатове. Въпреки че сняг съвсем липсва.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР