Участието на Сърбия в честването на противоконституционния Ден на Република

...
Участието на Сърбия в честването на противоконституционния Ден на Република
Коментари Харесай

Михаел Рот: Вучич заплашва сигурността на Балканите

Участието на Сърбия в честването на противоконституционния " Ден на Република Сръбска " в Босна и Херцеговина е " още един обезпокоителен знак ".

Това съобщи ръководителят на Комисията по външни работи на немския Бундестаг Михаел Рот, съобщи БГНЕС.

" Сръбският президент Александър Вучич и неговият режим не се интересуват от европейските полезности. Те съставляват риск за сигурността на мира и стабилността в района ", написа Рот в X.



Той добави, че Европейски Съюз " най-сетне би трябвало да работи " и че тези " провокации " не могат повече да бъдат подценявани.

Република Сръбска всяка година чества 9 януари като собствен народен ден, макар че този празник е обявяван три пъти за противоконституционен от Конституционния съд на Босна и Херцеговина.

На тази дата, 9 януари 1992 година, тогавашната Скупщина на сръбския народ в Босна и Херцеговина приема Декларация за оповестяване на Република Сръбска като самостоятелна единица в границите на Босна и Херцеговина за присъединение към Югославия.



Босненците и хърватите дефинират 9 януари за начало на войната в Босна и Херцеговина, както и за начало на етническо пречистване, военни закононарушения и геноцид против несръбското население на територията на районен съд.

" Денят на районен съд " беше маркиран в Сърбия и в Република Сръбска.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР