Участието на Росатом в реализацията на АЕЦ Белене е ключово.

...
Участието на Росатом в реализацията на АЕЦ Белене е ключово.
Коментари Харесай

Петкова не казва къде ще е хранилището за ядрени отпадъци от АЕЦ Белене

Участието на " Росатом " в реализацията на АЕЦ " Белене " е основно. Всяко едно деяние по плана е обвързвано с волята на " Росатом " . С " Росатом " имаме доста положителни връзки. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по отношение на настояването на държавното управление планът " Белене " да бъде рестартиран.

Неофициално обаче има информация Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC) е изявила предпочитание да добави още два, китайски реактора, в плана " Белене ". По тази тематика публично няма още мнения.

Освен това, Петкова разгласи пред Българска национална телевизия, че нямало да има проблем с хранилището за отпадъците от АЕЦ " Белене ", тъй като това било решено още 2004 година. Тя обаче не сподели къде ще е това вместилище .

Припомняме, че въпросът за хранилището беше издигнат от някогашния ръководител на Съюз на демократичните сили и част от " Демократична България " Мартин Димитров. Той попита къде ще е хранилището и по кое време страната ще разгласи решението си, с цел да забележим дали определената община ще е съгласна да одобри вместилище за нуклеарни боклуци.

Не считам, че има някакви външни фактори, които могат да повлияят, акцентира министърът, в отговор на въпрос на Българска национална телевизия дали има външни фактори, които пречат на плана. Изрично запитана дали може да има напън като този на Съединени американски щати да се спре реализацията на " Северен поток 2 ", Петкова отвърна, че не мисли, че за " Белене " има такова нещо и че е " наше суверенно право " да определим енергийния си микс.

Нашата цел е, в случай че Народното събрание ни даде мандат, до края на годината да стартираме процедурата за избор на стратегически вложител. Може би този план може да бъде осъществен в идващите 7-8 години, сподели енергийният ни министър.

Петкова за следващ път повтори неща, които споделя при всяко изявление по тематиката. На първо място – че би трябвало стратегически вложител за реализацията на втората българска централа. На второ място – че България има най-ценното в плана, а точно – лицензирана площадка и съоръжение.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР