Участъкът от „Турски поток“, който преминава през България, няма да

...
Участъкът от „Турски поток“, който преминава през България, няма да
Коментари Харесай

„Турски поток“ в България няма да бъде завършен по начина, замислен от Кремъл

Участъкът от „ Турски поток “, който минава през България, няма да бъде приключен по проекта и сметките на Москва. Това декларират в своя позиция от Атлантическият съвет в България (АСБ).

Според специалистите на съвета, за преместването на природен газ по трасето на „ Балкански поток “, както го назовава българското държавно управление, ще би трябвало да бъдат построени американски компресорни станции на компанията Solar Turbines Incorporated, а тяхната прогноза е, че няма да бъдат доставени от американската компания. А планът „ Балкански поток “ ще бъде приключен най-вероятно чак откакто се построи газовият интерконектор сред Гърция и България.

От организацията акцентират, че "разширението на газопреносната мрежа на България " под името "Балкански поток " на процедура е продължение на "Турски поток " през страната ни, замаскиран като български газов план. От АСБ припомнят и за икономическата неефективност на газопровода, както и невъзможността през идващите 20 години да се възстановят вложените в него над 3 милиарда лв. държавни средства

В позицията се показва, че "Турски поток " е на първо място съветски геополитически енергиен план със стратегически значимо значение за Русия, както и рисков за сигурността на Украйна и страните от Черноморския регион ". Това значи, че неговата реализация би могла да се реализира единствено, в случай че Европейският съюз и Съединени американски щати се съгласят още десетилетия напред да продължи съветската газова взаимозависимост на Югоизточна Европа.

От АСБ означават, че "още през 2019 година, след приемането на редица закони в Съединени американски щати във връзка с "Северен поток-2 " и "Турски поток " стана ясно, че Кремъл най-вероятно ще бъде спрян в реализацията на геостратегическата си газова агресия в Европа.

Строителството на "Северен поток-2 " действително бе спряно в края на предходната година откакто основаната в Швейцария компания "Олсийз " (Allseas), профилирана в полагането на газопроводи в морски води прекрати работата на своя транспортен съд в Балтийско море. Компанията реши, че загубата, която ще понесе от глобите на Съединени американски щати ще бъде доста огромна и реши, че не трябва да рискува.

По същият метод чакаме да се развие обстановката към "Турски поток " откакто Съединени американски щати обявиха, че за тях няма значение по какъв начин в България се назовава той. Дали "Балкански поток ", "Газов хъб "Балкан " или "разширение на газопреносната мрежа на България ", за Съединени американски щати е все едно. За Вашингтон това е "Турски поток ", преминаващ през България. "

В своята позиция от организацията напомнят, че неотдавна посетилият София помощник-държавен секретар на Съединени американски щати по енергийните въпроси Франсис Фанън дипломатично е предизвестил, че е допустимо в скоро време да бъдат наложени наказания за компаниите, строители на газопровода , както и на доставчиците на оборудването за него.

" Европейската комисия има задоволително принадлежности, с които може да принуди България да предоговори декларираният от "Газпром " потенциал в размер на 90% на входящата точка на българо-турската граница. Ако "Газпром износ " желае да транзитира съветски газ към Сърбия и Унгария следва да се съгласи, че това няма да бъде в количествата, които възнамерява да транзитира през нашата територия заради обстоятелството, че България като страна член на Европейския съюз не може да нарушава общите правила на съюза. Нищо, че министърът на енергетиката твърди, че планът отговарял на всички европейски наставления. Това са думи, които звучат по-скоро като опрощение пред Москва. Защото през 2018 година Путин беше изискал от премиера Борисов "железобетонни " гаранции, че планът няма да бъде спрян от Европейска комисия ", разясняват специалистите.

От АСБ обобщават, че чак когато бъде приключена диверсификацията на доставките на газ за България и тя се освободи от енергийната газова взаимозависимост от Русия, е допустимо да бъде дефинитивно приключен и пуснат в употреба така наречен Балкански поток или газов хъб "Балкан ". Само тогава този газопровод няма да се назовава "Турски поток ", тъй като по него ще тече с изключение на съветски газ, само че и азерски, катарски, етипетски, кипърски, алжирски, американски и газ от още вероятни снабдители. Тогава никой от транзитьорите няма да заема повече от 50% от потенциала му, като единствено по този метод може да се подсигурява конкурентност и енергийна самостоятелност, както на България, по този начин и на Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР