Участъкът от магистрала Струма, на който стана трагичният инцидент, е

...
Участъкът от магистрала Струма, на който стана трагичният инцидент, е
Коментари Харесай

Трагичната отсечка открита през 2007. Тази година трябвало да се обнови маркировката

Участъкът от автомагистрала „ Струма ”, на който стана трагичният случай, е една от първите пътни прави у нас, наранени от тазгодишното прекъсване на всички настоящи поправки с претекста, че бюджетът на пътната организация е привършен, установи „ 24 часа ”.

По принцип обновяването на маркировката би трябвало да се прави всяка година от компанията, която има контракт за настоящ ремонт и поддържане на съответния път. За първите 56 километра на „ Струма ” това е държавната „ Автомагистрали ” ЕАД.

През април и май пътната организация фактически е упълномощила на „ Автомагистрали ” да обнови маркировката на сектора сред Даскалово и Долна Диканя и от държавната компания са се обърнали към компания „ Битулайт ”, с която имат контракт за доставка на багра и за наем на машини за полагането ѝ.

Главният управител на “Битулайт ” Антон Тасков описа пред “24 часа ”, че е доставил до юли светло-отразителна багра на стойност 600 хиляди лв. точно за този сектор на „ Струма ”.

Тези пари към момента не са му платени, защото са в развой на узаконяване, само че пък и крайният период на контракта към момента не е изминал, ще изтече в края на годината.

Към края на юни съвсем всички настоящи поправки по пътищата в България бяха прекъснати с претекста, че бюджетът за това е единствено 380 млн. лева, а те са изхарчени още през първите месеци на годината.

От Агенция „ Пътна инфраструктура ” потвърдиха пред „ 24 часа ”, че са упълномощили обновяването на маркировката на „ Автомагистрали ”. Това е станало на 21 април т.г. и компанията е трябвало да обнови хоризонталната маркировка в този сектор. Но от отговора на АПИ не излиза наяве за какво това не е направено цяло лято. В него написа, че „ предходната седмица на мястото е осъществено възобновяване на разграничителната линия сред дейната и изпреварващата лента ”.

От самата „ Автомагистрали ” отклониха въпроса към районното министерство, откъдето пък споделиха, че към този момент е назначена комисия, която да ревизира положението на пътя. До 5 работни дни тя би трябвало да излезе с отчет какво е положението на пътната настилка, на знаците, на ограничаващите огради и на маркировката.

Според пътни специалисти 18-километровият сектор сред Даскалово и Долна Диканя, въпреки и да не е ослепителен, няма кой знае какви недостатъци, в случай че се изключи непрекъснатата заплаха от падащи камъни и незадоволителното подсилване на скатовете в близост. Най-вече няма противоположен надолнище на завоите, както се твърди, и има построено отводняване.

Недостатък са обаче многото завои и отбивките за някои селища, които са правени по остарели планове и постоянно се явяват ненадейно за водачите. Ограничителните загради са от остарелия вид, сега те се сменят из цялата страна, само че този развой върви доста постепенно.

Изграждането на 18-километровия сектор от автомагистрала „ Струма ” сред Даскалово и Долна Диканя, на който живота си изгубиха 45 македонски жители, е един от най-фрапантните образци у нас по какъв начин не трябва да се строи пътна инфраструктура. Защото, до момента в който се строи, този сектор нараства близо 4 пъти – от 26 млн. евро, с които е извоюван търгът, до 98 млн. евро, колкото е крайната сметка.

Намерението автомагистрала „ Струма ” да се построи до лятната олимпиада в Атина през 2004 година поражда още по Костово време, само че тогава няма средства за подобен огромен план. При Национална движение „Симеон Втори" се взема решение да се тегли заем от Европейската капиталова банка, само че при договарянията се оказва, че парите отново не са задоволителни за автомагистрала, и когато вицепремиер и районен министър е Костадин Паскалев, решението е остарелият двулентов път Е79 да се разшири с още една лента и пътят да се приведе в положение да разрешава придвижване с 90 км в час.

Банката постанова за съветник да бъде наета френската компания „ Луи Берге ”, която да провежда интернационален търг, започвайки точно от сектора сред Даскалово и Долна Диканя. Ориентировъчната стойност на плана е 25 млн. евро, като част от парите се обезпечават по стратегия ФАР.

Получени са 18 предложения, а при класирането преди всичко се озовава македонската компания „ Гранит ”. Предложената от нея цена е 24 027 530 евро. Втора е италианската „ Импреза Грасето ”, чиято цена е със 196 910 евро по-висока от тази на македонците. След тях е класирана „ Дойче Асфалт ” от Германия, която играе взаимно с българските компании „ Гранит 97 ” и „ Пътприбор ”. Четвърта е гръцката „ Продифтики ”.

На пето място е класирана „ Булстрой Инженеринг ”, която е пресметнала, че може да ремонтира пътя сред Даскалово и Дупница против 26,8 млн. евро. Именно тя е определена след 9-месечно отсрочване. „ Булстрой Инженеринг ” е записана в Софийския градски съд през май 2000 година с главен капитал 50 000 лв.. Собственик на 45% от нея е македонското сдружение „ Маврово ”. Останалата част от акциите се има от „ Бизнес мениджмънт систем ” ЕООД, чийто мажоритарен притежател е Благой Пишинов - същият човек, който през 2016 година ожени сина си Петко за дъщерята на Миню Стайков - Яна.

Фирмата стартира да уголемява сектора през 2003 година по един план, само че в последна сметка довършва работата си чак през 2007 година по напълно различен. Отговорна за това е тогавашната пътна организация, която тъкмо в тези години се преименува няколко пъти и минаваше ту към транспортното, ту към финансовото министерство (по времето на Пламен Орешарски като финансов министър), ту към районното.

По време на цялата тази блъсканица се взема решение планът да се преправи и пътят да стане необятен 29 метра, т.е. да придобие габаритите на автомагистрала. Изровен е остарял план, юридически още в годините на социализма от „ Пътпроект ”, и се стартира работа по него.

Както и в други сходни случаи, стартират проблемите. Оказва се, че в плана липсват каквито и да било пътни връзки с близките селища. За да се изградят отбивки, строителят желае още 6 млн. евро. Намират ги с една година закъснение. После се оказва, че почвата е с по-висока мокрота от посоченото в плана, което постанова в допълнение подсилване. Това също гълтам в допълнение 10 млн. евро, които също не се намират незабавно, а след към година.

И по този начин чак до януари 2007 година, когато секторът най-сетне е подготвен и в края на месеца лентата му бива тържествено прерязана от тогавашния министър председател Сергей Станишев и транспортния му министър Петър Мутафчиев.

Финалната сметка е към този момент 98 млн. евро, само че с това проблемите не свършват. За да получи акт 16, т.е. да бъде експлоатиран пътят като автомагистрала, би трябвало отчужденията да са приключили, а те не са. Оказва се, че кадастралните карти бъкат от неточности и хора с парцели претендират в съда за обезщетение, макар че трасето минава на километри от парцелите им. В други случаи пък пътят лишава терените на хора, които не могат да го потвърдят, тъй като съгласно кадастъра земите им са на друго място.

Като няма акт 16, това не се смята за автомагистрала и дълго време ограничаването на скоростта там беше 90 км в час. Години по-късно беше вдигнато на 120 км в час.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР