Участъкът от автомагистрала Струма“ между Дупница и Бобошево е компрометиран

...
Участъкът от автомагистрала Струма“ между Дупница и Бобошево е компрометиран
Коментари Харесай

АМ ”Струма” остава затворена между Дупница и Бобошево

Участъкът от автомагистрала „ Струма “ сред Дупница и Бобошево е злепоставен съществено след пожара през вчерашния ден и остава затворен за неопределен срок. Това оповестиха от Агенция „ Пътна инфраструктура “ след привършване на първичния оглед на място от специалисти на Института по пътища и мостове и фирмата-изпълнител на правата.
Агенцията е сезирала прокуратурата за нерегламентираното хранилище за вторични първични материали на огромен терен под на автомагистралата и ще предяви иск за покриване на вредите от компанията.

Тонове боклуци има под виадукта на автомагистралата. Освен пластмаса и хартия, има и камара от неизползвани лекарствени опаковки на завода в Дупница. От Пътната организация са сложили ултиматум за тяхното унищожаване в къси периоди, а поради големия пожар през вчерашния ден ръководителят на УС е разпоредил инспекции в цялата страна. Има съществени провали по носещите структури на оборудването, е открил първичният оглед на специалистите през днешния ден. Юлия Божилова, шеф на ОПУ-Кюстендил: " Има проваляне по елементи от мостовата структура, колони, греди и отводнителните уреди, които са на автомагистралата. Няма провали по пътната настилка. Надявам се при започване на седмицата да имаме експертно мнение за положението ".

Вече са подхванати и дейности по лишаване на лиценза на компанията за изкупуване и преправка на вторични първични материали. Дружеството има наложени съществени санкции от РИОСВ-Перник за нарушавания.

" При първичния оглед са установени съществени провали на структурата, най-много на носещите колони, на някои характерни детайли към тях и конзолата. Това ще наложи сериозен ремонт, само че все още няма проблем с асфалтовата настилка, която е в сектора на Автомагистрала " Струма " сред Дупница и Джерман ". Това сподели по-рано на брифинг шефът на Областното пътно ръководство Юлия Божинова.

От АПИ признават, че тоновете вторични първични материали са били в сервитута на автомагистралата. Въпреки че са алармирали компанията, от АПИ не са подхванали по-сериозни ограничения.

Абсолютно неразрешено е и каквито и да било боклуци да се слагат там. Със заповед на ръководителя на Агенция " Пътна инфраструктура " е разпоредена инспекция по всички съществени пътища, по автомагистралите, както и по мостовите уреди за съществуването на нерегламентирани сметища.

Досъдебно произвеждане е формирано за зародилия пожар директно под автомагистрала " Струма " край Дупница в сряда, оповестиха от Районната прокуратура в Дупница и от общината. Досъдебното произвеждане против компания " Феникс запас " е по член 330 от Наказателния кодекс, който планува до 8 години затвор за палеж, прецизираха от обвиняването.

АПИ ще предяви и иск към компанията поради нерегламентираното бунище.

Задълбоченият оглед ще продължи най-малко до края на седмицата, обявиха хора от Агенция " Пътна инфраструктура ". В началото на идната седмица ще бъде подготвен и подробният отчет, който ще начертае и спасително-ремонтните действия на този сектор от автомагистралата, където през вчерашния ден в късния следобяд породи пожарът.

Най-вероятно лицензът на компания „ Феникс Дупница “, която беше трансформирала в противозаконен склад терена под моста на Автомагистрала „ Струма “ и провокира пожар през вчерашния ден, ще бъде лишен. Това съобщи по-рано за БНР шефът на Регионалната ревизия по околна среда Пламен Ангелов. Обгазяването от горящите пластмасови и хартиени боклуци, измежду които и опаковки от лекарствота, не е рисково за хората, сподели Ангелов и посочи, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман: " Всички резултати са под допустимите правила ".

Пожарът край Дупница към този момент е сподавен. Не е било редно полиетиленовите боклуци и опаковките от медикаменти, които следобяд се възпламениха и предизвикаха голям пожар под мостовото оборудване на Автомагистрала „ Струма “ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано притежателят на компанията за вторични първични материали „ Феникс Дупница “ ООД. “В 10 часа завършиха резултатите от измерването в Блажиево. Няма терзания, всички резултати са под допустимите правила “.

Пожарът провокира затваряне на придвижването по Автомагистрала " Струма " в двете направления нощес и докара до опустошаването на хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села. Заради пожара кметът на Дупница инж. Методи Чимев разгласи през вчерашния ден отчасти бедствено състояние, което ще продължи до среднощ през днешния ден. Магистралата е към момента затворена, като се чакат резултатите, които да дадат отговор дали има нарушаване в здравината на носещите колони.

Знаела ли е страната, че притежателят на компанията за вторични първични материали е складирал рискови и леснозапалими боклуци под моста на автомагистралата и какви са подхванатите ограничения? Според Георгиев: “Последното наставление със период изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали период да почисти площадката, която той е заел, без да има никакво съображение. Тя не е негова благосъстоятелност. Най-вероятно дейностите, които ще предприемем, ще бъдат свързани освен със наказания, само че и лишаване на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил – Топлоелектрическа централа “Бобов дол “ има позволение за изгаряне на такива боклуци “.

Предстои да бъде направено проучване на самото мостово оборудване поради градивни промени в резултат на пожара.

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъкът където и да е, само че тук става дума за преобразяване на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, извънредно държавна благосъстоятелност, в площадка за предпазване на боклук, който пък е главен бизнес на сдружението „ Феникс – Дупница “ ООД. Дружеството работи от години в региона.

От инспекциите през последните пет години на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник е видно, че компанията има няколко огромни бази за изкупуване, авансово отнасяне и преправка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

Как голямото количество полиетилен се оказа на това място? Коментира притежателят Кольо Илиев: „ Това не е наш боклук. Имаше и наш. Полиетиленовият боклук трябваше да отиде за изгаряне в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

От справката за последните пет години сдружението е глобено три пъти за нередности, а наложените санкции са съвсем 20 хиляди лв.. Едната от тях е за погрешно и неразрешено депозиране на тютюнев прахуляк, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, защото е бил и оператор на депото за боклуци. Другото е за запалване на същото бунище през 2014 година.

Началникът на Регионалната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Кюстендил комисар Светлин Георгиев разяснява: “За автомагистралата няма проблем. Ликвидиран е пожарът в балите, изкарани са тези, които бяха под автомагистралата, тъй че към този момент няма проблем… “.

Има мнения, че пунктът е употребен нелегално – тъкмо под виадукта на автомагистралата.

Ситуацията с пожара към с. Блажиево също е под надзор, разяснява още Георгиев: “Другият пожар, който е към Блажиево и Балановски хълм, ни остават още към 300 метра фронт да унищожаваме и мисля, че едно 80% от пожара е премахнат “.

Движението на Автомагистрала “Струма “ в посока София е отворено, а магистралният сектор от Дупница до Бобошево остава затворен за неопределен срок.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР