Участъкът е с дължина 3 км и 3 метростанцииОт днес,

...
Участъкът е с дължина 3 км и 3 метростанцииОт днес,
Коментари Харесай

Започна разширението на третата линия на метрото към ж.к.„Левски”

Участъкът е с дължина 3 км и 3 метростанции

От през днешния ден, 21 март 2022 година стартира строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул. „ Владимир Вазов ”, което обгръща трасето ж.к.„ Хаджи Димитър ” – жк. „ Левски ” и е с дължина 3 км и 3 метростанции.

Започваме строителството на нов сектор от метрото – 3 км през регион „ Подуяне “ до кв. „ Левски Г “. С него след 3 години още 40 хиляди души на ден ще имат достъп до най-бързия и комфортен превоз. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя участва на първата копка от разширението третата линия на столичното метро.

Сега започваме строителството към „ Левски Г “ със средства от бюджета на общината, с цел да не бавим построяването, като се надявам, че Планът на страната ще бъде утвърден в най-кратък период. Моят ангажимент към софиянци е строителството на метрото да не стопира. Откакто съм кмет са построени към 40 км от общо 50-те км метромрежа. Задачата на „ Метрополитен “ е строителството, а моята – финансирането, уточни също кмета Фандъкова.

За секторите през „ Подуяне “ и „ Слатина “ беше заложено съфинансиране от Плана за възобновяване. За страдание, държавното управление реши да изключи от Плана метрото през „ Слатина “. Ангажиментът, който поех пред софиянци, когато станах кмет, е строителството на метрото да не стопира. Не беше елементарно да осигурим финансирането. Средствата за сектора през регион “Слатина ” от 6 км, който желаеме да стартираме тази година, бяха орязани от проекта за възобновяване. Правителството съблюдава уговорката си и обезпечи първите 40 млн. лева в бюджета за тази година. Очаквам да подсигурява обещаните средства и за идващите 3 години, тъй като не можем да си позволим да стартираме строителството, което да не приключи, сподели също кметът Фандъкова.

“Имате едно обвързване – да работите не със 100%, а с 200% гаранции за качество и сигурност ”, обърна се Фандъкова към строителите.

Предстоят тежки строителни години, само че ние не сме имали елементарен сектор на метрото. И този няма да е лек, само че се надявам след 3 година да се поздравим с още един нов сектор на метрото ”, сподели проф. Стоян Братоев.

Извинявам се на всички жители за усложненията в напредването по бул. „ Владимир Вазов “ и в региона. Ще бъде мъчно и неловко, само че по-късно “Подуяне ” ще е част от метромрежата на София, уточни също Фандъкова.

Общата дължина на Линия 3 на метрото в София е планувана да е 21 км с 21 метростанции. Строителството се прави на 3 стадия. През 2020-2021 година завърши строителството на трасето от жк. ”Овча купел ” до жк. ”Хаджи Димитър ” с дължина 12 км. и 12 метростанции. От 26 август 2020 година стартира употребата на първите 8 станции от централния сектор на Линия 3, а от 24 април м.г. действат още 4 станции в жк. „ Овча купел ”.

В източна посока линията е планувано да бъде приключена, като се изградят другите й два сектора – ж.к.„ Хаджи Димитър ” – жк. „ Левски ” и ул. „ Шипка ” – кв. „ Гео Милев ” – жк. „ Слатина ” – Зала „ Армеец ” – бул. ”Цариградско шосе ”.

С новия сектор се обезпечава комфортна връзка на източните квартали на столицата „Хаджи Димитър“, „ Сухата река ”, „Левски Г“ и „ Левски В ”, в които живеят и работят към 90 000 души, с централната градска част и със западните квартали – „ Овча купел ” и „ Горна баня ”, както и с другите две линии на метрото. Чрез тях живеещите в четирите квартала ще получат бърза връзка и с националната ж.п.мрежа и столичното летище.

Участъкът от 3 км е напълно под земята. Първата станция в него – Министерски съвет „ Стадион Георги Аспарухов ”, която е най-близката до настоящото трасе на Линия 3, е ситуирана под южното пътно платно на бул. ”Владимир Вазов ”, на кръстовището на булеварда с улиците „ Васил Кънчев ” и „ Река Велека ”, до едноименния стадион в ж.к. „ Сухата река ”. Метростанцията има огромен вход с 3 ескалатора от страната на стадиона и втори вход в северния тротоар на булеварда.

Следващата станция – Министерски съвет Тракия, е ситуирана източно по бул. „ Владимир Вазов ”, на кръстовището му с ул. „ Витиня ” до южното платно на булеварда. Западните входове са свързани със съществуващия подлез под булеварда до ул. „ Слатинска река ” и ще обслужват плътнозастроените елементи с блокове на ж.к. ”Сухата река ” и ж.к. ”Левски ”. Северният и източният вход ще обслужват надлежно индустриалната зона и жилищните региони към ул. „ Рилска обител ”.

Третата станция в сектора – Министерски съвет „ Владимир Вазов ”, е ситуирана под северното платно на бул.„ Владимир Вазов ”, в региона на кръстовището му с ул. „ Станислав Доспевски ” сред жк. „ Левски В ” и „ Левски Г ”.

След метростанцията ще се построи буферен паркинг за 110 автомобила, който ще се употребява от влизащите в столицата коли по бул. „ Владимир Вазов ”.

Предвидено е строителството на метростанциите да се прави по по този начин наречения милански / Топ даун / способ и отчасти по открит прийом. Тунелите в по-голяма част от трасето ще се строят подземно по Нов австрийски тунелен способ /НАТМ/, а в сектора сред Министерски съвет ”Владимир Вазов ” и Министерски съвет ”Тракия ” в ж.к. „ Левски ” – по Топ даун способ.

Срокът за осъществяване на договорите е 39 месеца, което значи, че новото трасе от 3 км с 3 метростанции ще е готово през първото полугодие на 2025 година

Двете нови разширения на Линия 3 – под бул. „ Владимир Вазов ” и през кварталите „ Гео Милев ” и „ Слатина ” ще се обслужват от метровлакове Siemens Inspiro и системите за ръководство на влаковото придвижване на Siemens Mobility, с каквито се обслужва и секторът от „ Хаджи Димитър ” до „ Горна баня ”. За задачата към актуалните 20 мотриси са закупени още 10 с локално финансиране.

За повишение на сигурността на пасажерите всички перони на станциите са отделени от влаковете с транспарантни отваряеми перонни преградни порти с височина 1,6 м. Вече година и половина такива загради действат на станциите от третата линия и там няма нито един случай.

Плановете са до края на годината да стартира работатата и по Лот 2 на Етап 3 от строителството на третата линия, включващ построяването на второто й уголемение през кварталите ”Гео Милев ” и „ Слатина ” до зала „ Арена Армеец ”, бул.„ Цариградско шосе ” и Окръжна болница.

Строителството на новия сектор през „ Подуяне “ 3 км с 3 метростанции са на стойност към 217 млн. лева В обновения План за възобновяване и резистентност (ПВУ) са заложени нужните средства за строителството. За да може строителството да започва Столичната община обезпечи част от задатъка в размер на 12,8 млн. лева

Обществените изгоди след строителството на Етап 3, Лот 1 на Линия 3:
След завършването на строителството на Лот 1, Етап 3 на Линия 3 планирано до 2025 година дължината на трасето на софийското метро ще доближи 55 км с 50 метростанции, а 40 хиляди нови пасажери ще усетят несравнимите улеснения на подземната железница. С тях броят на ползващите подземната железница ще надвиши 400 хиляди на ден и ще доближи над 150 млн. души годишно.Над 85 хил.тона годишно по-малко нездравословни газове ще има в атмосферата над София.Значително ще се облекчи трафика в града – броят на колите в придвижване ще намалее с над 5000.
Изграждането на подземната железница остава и през 2022 година стратегически обект на Столична община. Плановете са със строителството на цялата трета линия делът на софийското метро от градския превоз да е към 50%.

Първата копка на строителството на 3 км метро от кв. “Хаджи Димитър ” до кв. “Левски ” с 3 метростанции направиха през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на регион “Подуяне ” Ева Митова и изпълнителния шеф на “Метрополитен ” ЕАД проф. инж.Стоян Братоев.

Снимки – Аделина Ангелова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР